Suçiçeği Hastalığı, Belirtileri, Nasıl Bulasır ?
Su çiçeği “varicella-zoster” virüsünün yol açtığı bir hastalıktır. Daha çok çocuklarda suçiçeği hastalığı ortaya çıktığı için çocukluk çağı hastalığı olarak da bilinir. Belirtileri hafif seyreder fakat çocuklarda sık görülür. Bebek bakımı sırasında annelerin bebeğin vücudunda ki döküntüleri fark etmesi ve yüksek ateş tanı için önemlidir.
İçindekiler
Suçiçeğinin belirtileri nelerdir?
- Ateş
- Karın ağrısı
- Baş ağrısı
- Halsizlik
- Kızarıklık
- Döküntüler (döküntüler içi su dolu kabarcıklar şeklindedir). Döküntüler, baş bölgesinden başlayıp önce yüz ve gövde kısmına, ardından kol ve bacağı doğru yayılım gösterir.
Suçiçeği nasıl bulaşır?
Kişiden kişiye öksürme, hapşırma ve solunum yolu ile geçer. Bu nedenle kreş ve okul gibi toplu alanlarda bulunan çocuklarda daha kolay bulaşır. Suçiçeği döküntüleri ile temas etmede hastalığı önemli bir geçiş yoludur. Kolay bulaşan bir hastalık olduğu için kolay tanı alır.
Suçiçeği tanısı;
Hastalığın tanısında, vücutta meydana gelen kızarıklıklar ve döküntüler ile yüksek ateş önemli bir tanı kriteridir.
Hastalıktan Korunma;
Suçiçeği hastalığından korunmanın en önemli yöntemi hastalığı geçiren kişiler ile temasta bulunmamaktadır. Kreş, okul gibi toplu alanda bulunan çocuklar en büyük tehdidi yaşadığı için, hastalığı geçiren çocuklar meydana gelen döküntüleri kabuklaşıp dökülene kadar okula gitmemelidir.
Çocuklarda suçiçeği hastalığının aşısı var mı?
Evet mevcut. Hastalıktan korunmanın diğer bir yöntemi aşı yaptırmaktır. Ailelerin isteğine bağlı olarak yapılan bu aşı çocuğun hastalansa bile hastalığı hafif seyretmesini sağlar.
Kreş ya da okula başlayacak çocuklar, kreş ve okul personelleri, kronik hastalığı bulunanlar, çocukken aşılanmamış adölesanlar, doğum yapacak yaştakiler ve gebe kalmayı planlayanlar mutlaka aşı olmalıdır. Aşıdan sonra ateş yükselebilir, ateş düşürücüler verilebilir.
Çocuklarda suçiçeği hastalığı varsa anneler nelere dikkat etmeli?
Çocuklarda enfeksiyon önemlidir ve günlük temizliğe önem verilmelidir.
Çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak gerekir.
Hastalığı geçirdiğinden şüphe edilen çocuk mutlaka doktora götürülmelidir.
Ateşli bir hastalık olduğu için çocuğun ateşi yükselebilir. Eğer ateş yükselirse ateş düşürücü şurup verilir.
Kaşıntılar için; kaşıntı hafif ise losyon, şiddetli ise hap kullanılmalıdır. Kesinlikle kaşımamalıdır. Kaşınan bölgelerdeki büller (içi su dolu kabarcıklar) patlatılırsa çocuğun vücudunda iz kalabilir.