Bebek Bakımı

çocuklarda Diş Gelişmesi

Doğumdan sonra 5. ve 6. aylarda bebeklerde diş gelişimi başlar ve 2-3 yaşına kadar bu süreç devam eder. Diş çıkmasında gecikme nadirdir. Bazen ilk süt dişi 14-15. aylarda ya da daha geç çıkabilir. Aşırı gecikmenin nedeni sıklıkla genetik ve tiroid hormonu eksikliğidir.

Yaklaşık 3 yaşlarında ya da daha sonra çıkış sırasına göre süt dişleri düşmeye başlar. Çocuk 6-7 yaşlarına geldiğinde sırasıyla kalıcı dişler çıkmaya başlar.

çocuklarda diş gelişmesi ni etkileyen faktörler nelerdir?

  • Sağlıklı dişler için yeterli ve dengeli beslenme önemlidir.
  • Genetik faktörler diş gelişmesi üzerinde etkilidir. Diş gelişmesi değişik toplumlarda farklılık gösterir. Hatta aynı toplumdaki çocuklar arasında bile bireysel ve genetik farklılıklar görülür.
  • Diş gelişmesinde ırk farklılığı faktörünün de etkisi söz konusudur. Zenci çocukların diş gelişmesi beyaz ırka göre daha ileri olduğu yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir.
  • Kalıcı dişlerin çıkması kız çocuklarda erkek çocuklara kıyasla 1-6 aya daha ileridedir.

Çocuklarda diş çürüklerini engellemek için ne gibi önlemler alınmalıdır?

  • Çocuklarda diş çürükleri ni önlemenin en etkili yolu, çocukların 14-15 yaşlarına kadar içtikleri suya flor tuzlarının ilavesi ya da diş macunu şeklinde flor kullanımıdır. Flor tuzlarının içme suyuna ilavesi uygun oranda yapılmalıdır. Fazla ilave edilirse aksine bir etki gösterebilir.
  • İki yaştan küçük çocuklarda diş bakımı aile tarafından gaz bezi ya da çok ufak bir diş fırçası kullanılarak yapılır.
  • Şekerli besinleri en aza indirme, özellikle yemekler arasında yapışkan tatlı ve şeker kısıtlaması diş çürüklerini önlemede etkilidir.
  • Çocuklar 1 yaşından itibaren diş doktoruna götürülerek diş bakımı alışkanlığı geliştirilmelidir.

Çocuklarda diş çıkarma sırasında ne gibi şikayetler görülür?

Diş çıkarma süreci bazı çocuklarda çok hafif, hiçbir şikayet olmadan geçerken, diğer çocuklarda da daha ciddi şikayetler görülebilir. Çocuklarda diş çıkarma sırasında huzursuzluk, ağlama, ağızda salgı artması, diş etlerinde kaşıntı, ateş, uyku bozukluğu ve ishal gibi şikayetler görülebilir.

Lale

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu