Çocuk Gelişimi

Çocuğunuzun Zekasını Geliştirecek 10 Yöntem

İnsan beyni on yaşa kadar verilen her bilgiyi depolama ve anlama özelliğine sahiptir.  Bu nedenle bu yaş dönemine kadar potansiyel olan bu durumu açığa çıkartmak ve yükseltmek önem arz eder. Çocukların davranışlarını yorumlayabilmek için beynin nasıl işlediğini bilmek gerekir. Çocukların saygısız, vurdumduymaz, tembel gibi nitelendirilen tepkileri çocuğa özgü olmamakla beraber bulunduğu yaşa uygun davranışlardır. çocuğunuzun zekasını geliştirecek 10 yöntem;

1.Ardışık rakamlarla çocuğunuza işlem yaptırın

Ardışık rakamlarla çocuğunuza işlem yaptırın

Okul öncesi dönemden başlanarak ilkokul bitene kadar olan sürede çocuklara dikkat ve bellek çalışmalarının yaptırılması önerilmektedir. Bu çalışmalar sadece sorun yaşayan çocuklar için değil bu yaş dönemindeki tüm çocuklar için gerekli ve yararlıdır. Bu çalışmalar ardışık rakamları ya da sözcükleri tekrar etmek şeklinde olur. Ayrıca iki resim arasındaki farkı bulmak ve anlamsız cümleleri söyleyerek tekrarlamasını istemek şeklinde de gerçekleştirilebilir.

2.Çocuğunuza parmaklarıyla değil zihinden hesap yaptırın

Çocuğunuza parmaklarıyla değil zihinden hesap yaptırın

Çocuğunuzun yaşına uygun işlemleri verip bunların hesaplamasını parmaklarıyla değil zihninden yapmasını isteyin.  Bu egzersizler çocuğun beyin gelişimini desteklemesi açısından oldukça etkili egzersizlerdir. İşlemlerin zorluk düzeyini arttırarak egzersize devam edilir. Örnek verecek olursak çocuğunuza sırasıyla şu işlemleri yaptırabilirsiniz:

  • 3 tane kalemin var, ikisini arkadaşına verdin kaç kalemin kalır?
  • 4 tane kalemin var, birini bana, birini de arkadaşına verdin kaç kalemin kalır?
  • 5 tane kalemin var, 2 tane de ben verdim, 1 tanesini de arkadaşına verdin toplam kaç kalemin kalır?

3.Çocuğun ses ve görüntüsünü kaydedip ona izletin

Çocuğun ses ve görüntüsünü kaydedip ona izletin

Çocuğun kendisini dışarıdan görmesini, izlemesini sağlaması açısından günlük bir faaliyetini ya da herhangi bir anını görüntülü olarak kaydedip ona izlettirin. İzleme aşamasında olumsuz yorum kesinlikle yapmayın. Eğer çocuğunuz kendisiyle ilgili bir şeyler söylerse dinleyin ve söylediklerinin özünü ona tekrar edin. Öğrenmesi gereken bir şeyi kendi sesinden ya da sevdiği bir kişinin sesinden kaydedip ona dinlettirin. Bu uygulama çocuğun öğrenmesini kolaylaştıracak ve onu motive edecektir.

4.Sözcükleri tersine çevirerek çocuğunuza okutun

Sözcükleri tersine çevirerek çocuğunuza okutun

Sözcükleri, sayıları, olayları, işlemleri tersine çevirerek ifade etmesini isteyin. Örneğin; çocuktan 5-7-8 sayılarını tersten okumasını, 40’dan geriye ikişer ikişer saymasını , acaba sözcüğünü tersten okumasını isteyebilirsiniz. Bu işlemler zor olduğundan çocuğunuzun beyin gelişimine katkı sağlayacaktır.

5.Çocuğunuza anlattıklarının resmini çizdirin

Çocuğunuza anlattıklarının resmini çizdirin

İnsan beyni girdi-işlem-çıktı sırasıyla çalışır. Beyin dışarıdan gelen bilgilerin üzerinde bir dizi işlem yaptıktan sonra onları yazma, konuşma, okuma gibi çıktılara dönüştürür. Dilediği şarkının ya da anlattığı olayların resmini yapma, baktığı bir resmi canlandırma gibi işlemler  çocuğun beyninin kapasitesini arttırıcı etki gösterecektir.

6.Çocuğunuza isteklerinizi tekrarlatın

Çocuğunuza isteklerinizi tekrarlatın

Çocuklar kendilerine söyleneni unutur ya da nasıl yapacaklarını şaşırırlar. Bu nedenle onlardan 4 aşamalı isteklerde bulunun ve ne istediğinizi ondan tekrar etmesini isteyin. Bu işlemler çocuğunuzun dinleme, işitsel dikkat, sıralama becerilerinin gelişmesini sağlayacaktır.

7.Çocuğunuz öğrendiklerini bir arkadaşına anlatsın

Two smiling playing children reading the book on the desk

Öğrenmenin en iyi yollarından biri başkasına öğretmektir. İnsan beyni dışarıdan gelen bilgiye beynin bazı bölgeleriyle tepki verir. Öğretme sırasında ise beyin neredeyse tüm bölgeleriyle tepki verir. Çocuğunuzla bir arkadaşını bunu yapması için partner yapın. Ders çıkışlarında aklında kalanları o arkadaşına anlatmasını isteyin. Bu uygulama onun öğrenme kapasitesini gözle görülür düzeyde arttıracaktır.

8. 5 N 1K kuralını uygulayın

5 N 1K kuralını uygulayın

Beyin çıktılarla daha fazla geliştiğinden çocuklara girdi sağlayan kitap okuma işleminin okuduklarını anlattırarak bitirilmesi önemlidir. Okuma işleminden sonra çocuğun, önceleri konuyu serbest anlatmasını daha sonra da 5N 1K tekniğine göre anlatmasını sağlayın. Bu şekilde çocuğun zihninde belli bir okuma düzeni kodlanmış olur.  Böylece görsel ve işitsel dikkati, okuduğunu anlama becerileri gelişir. Kısa süreli hafızası güçlenmiş olur.

9.Çocuğunuz baktığı resmi canlandırsın

Çocuğunuz baktığı resmi canlandırsın

Öğrenmede görsel unsurlar, beyne gelen uyarıların büyük çoğunluğu görsel alana ulaştığı için önemlidir. Çocuğa bu anlamda pratikler yaptırılmalıdır. Örneğin; Çocuğunuzdan bir resme belli bir süre bakmasını ve zihninde onun fotoğrafını çekmesini söyleyin. Daha sonra baktığı şeyi gözlerini kapatıp zihninde görüntülü olarak canlandırmasını isteyin.

10.Çocuğunuz hoş kokan odada ders çalışsın

Çocuğunuz hoş kokan odada ders çalışsın

Koku beyinde duyguların bulunduğu merkezi doğrudan etkiler. Güzel kokular olumlu, kötü kokular ise olumsuz duyguları tetikler. Çocuğun çalışma odasına güzel kokular kullanılarak olumlu duyguları harekete geçirilebilir.

                                                                                                                                                                    Lale

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu