CMT Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
CMT hastalığı (Charcot-Marie-Tooth) , sinirleri çevreleyen miyelin kılıfın bozulması ile beyindeki sinyallerin kaslara düzenli iletilememesi nedeniyle, kasların iletildiği sinyal kadar çalışmasıdır. Genetik geçişli, kromozomal bir hastalıktır. Çoğunlukla proximalde sıkıntı yoktur, distalleri tutar.
Kas gücünde kayıp vardır ve bu hastalıkta peroneal kaslar etkilenir. Ayaklarda çekiç parmak deformitesi ve pes kavus görülür. Distal uçlarda hipoestezi vardır. Genelde yavaş bir ilerleme gösteriri ve normal yaşam süresi mevcuttur.
CMT Hastalığı Belirtileri
Atrofi peroneal kasları fazlasıyla tuttuğu için ince bilekli ayak bozuklukları olan hastalarda ilk bu hastalık akla gelmelidir. Ayak kasları zayıf olduğu için dengesini sağlayamayabilir, bu da düşmelere yol açar.
CMT Hastalığı Tedavisi
CMT Hastalığı genetik geçişli bir hastalık olduğu için önlenemez ve günümüzde tam bir tedavisi mevcut değildir. Fakat Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile bu hastalığın ilerleyişi ve olası komplikasyonlar önlenebilir. Hastaların yaşam kalitesini artırmaya yönelik tedavi programı bir uzman tarafından reçete edilip uygulanmalıdır. Ev programı da verilmelidir.
Hastayı germe egzersizleri büyük ölçüde rahatlatır.
- Gastrocnemius germe
- Tensor Fascia Late germe
- İliopsoas germe
İliopsoas germe büyük ölçüde rahatlatır. Hastaların uyku kalitesini iyileştirir.
Bunun için hasta sırt üstü yatağa yatırılır. İki bacağı kalçadan yataktan sarkacak pozisyonda tutulur. Bir el ile dize fleksiyon yaptırarak karna doğru bacağı iterken diğer el ile diğer bacağı yere doğru gerilir. Böylece M. İliopsoas gerilmiş olur.
Germe egzersizlerinin rahatlatması için hastanın durumuna göre, 15-30 saniye arasında yapılması gerekir.
Üst exremite için tek tek parmaklara ve el bileğine germe yapılabilir.
Solunumun düzenlenmesi ve olası komplikasyonlardan korunmak için solunum egzersizleri yapılmalı ve ev programına dahil edilmelidir. Ses kısıklığına da faydalıdır.
- Diafragmatik Solunum
- Segmental Solunum
Stj. Fzt. Burcu Dereli
Yaziniz icin tesekkurler ancak uygulamalari gorselle anlatirsaniz daha faydali olacagi kanaatindeyim.
Buarada daimi suretle ayakta kalan biz kadinlar cok fazla diz ve bacak agrisi cekiyoruz. Bu yonde de yazi paylasir misiniz ? Ne tur hareketler yapmali menuskusu onlemek/ geciktirmek icin mesela
Öneriniz için ben teşekkür ederim Sümeyye Hanım, en yakın zamanda sorularınızın cevaplarını kaleme alacağım, takipte kalın, sevgiler 🙂
Ne olur yeter bu hastalığında tedavisi çıksın
26 yıldır ilerleyerek devam eden cmt hastasıyım (cmt tip 2) birçok tedavi denendi üzerimde hiçbirinde bir ise yaramadı insan en iyi kendi kendinin doktorudur çare arayan insanları yok şöyle yok böyle diye Kandirmayin yaptığınız şeyler hiç bir ise yaramıyor
Merhabalar, CMT hastalığının tipi ve ilerleme hızına göre verdiği bulgular değişmektedir. Genetik geçişli olmasıından dolayı önlenemez ve ilerlemesi henüz medikal tedavi ile durdurulabilmiş değildir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ile CMT hastalığı direk tedavi edilmemektedir, verdiği olası komplikasyonlar için bir ölçüde hastanın durumuna göre rahatlatma amaçlanır. Mesela skolyoz vb durumlara karşın önlemler alınır, pozisyonlama vs. Yazımda da açıkladığım üzere işin tekniğini doğru bilip uygulayan fizyoterapistler yaptıkları germeler ile o gün hastanın daha rahat uyumasını sağlar fakat bu iki gün sonra yine eski haline dönmesine ne yazık ki engel değildir. Uygulanan medikal tedaviniz mi bir işe yaramadı FTR gördüyseniz o mu yorum yapamıyorum fakat burda anlatılanlar hastalar üzerinde kanıtlanmış literatür bilgileridir, işe yaramayan bilgiler diye tanımlamak hata olur. Sevgiler.
Bende cmt Hastasiyim durumum git gide ilerlemekte 🙁 🙁 🙁
Benimde kardeşime tam tanı konulmadı ama bu hastalığın aynısını yaşamakta sanırım cmt hastası bu hastalığa sahip olan kişilerle iletişime geçmek isterim
Ayşe hn. Hastalığın tam teşhisi için gen testi yaptırmanız lazım. Bu tip hastalıklar birbirine çok benzerlik gösteriyor.. Ben kesinleşmiş CMT hastasıyım genetik testimde çıktı. Bilgi isterseniz facebook link imi yazıyorum iletişim kurabilirsiniz..
http://www.facebook.com Cemal Çetiner
cmt hastasıyım dunden beri sağ sol el serce ve yüzük parmağım uyuşuk. his var ama karısncalı gibi belirgin uyuşukluğu hissediyorum. hastalıkla alakası olabilir mi?
merhabalar tuğba hanım, hastalığınız sinir hastalığı (polinöropati) olduğu için bu belirtiler normaldir.
Genetik doktorumda bu hastalığı tedavisi mümkün olmayan ve ilerleyen bir hastalık olduğunu SÖYLE işti düzenli germe ekzersizleri yapmalıyız yüzme çok faydaliymiş özellikle bunlari bırakinca sorunlar devam ediyor bende Rabbim şifa versin herkeze
Dev aksonal noropati CMT ‘den daha mı kötü:(