Sağlık

Çekiç parmak (beyzbolcu parmağı) hastalığı

Parmak üzerine düşme ya da sert bir travmaya maruz kalma durumlarında parmak uçlarının dışındaki açma tendonları zarar görebilir. Bunun sonucunda tendonlar yırtılır ve zamanla kemikten ayrılır. Tendon koptuğu zaman parmak yukarıya doğru hareket ettirilemez, aşağıya ve avuç içine doğru bükük kalır. Bu durum çekiç parmak (mallet finger) olarak bilinir.

Çekiç Parmak Hastalığında belirtiler;

Parmak ucu ve parmak yatağında

  • Şiddetli ağrı
  • Şişme
  • Kızarıklık
  • Gerginlik

Çekiç Parmak Hastalığında Teşhis Nasıl Konulur?

Parmak ucunda şişme, şiddetli ağrı ve parmağı yukarı doğru hareket ettirememe gibi şikayetlerden dolayı doktora başvurulduğunda doktor,  fizik muayene eder ve röntgen çekimi ister. Röntgende tendon hasarı olup olmadığı ve tendon kemikten ayrılırken kemiğin bir parçasının kopup kopmadığı incelenir. Yapılan tetkikler sonucu kesin teşhis konulur.

Çekiç Parmak Hastalığı Tedavisi

Çekiç parmak hastalığında ilk 4-6 hafta süreyle tendonun doğru pozisyonda iyileşmesini sağlamak amacıyla parmak atele alınır. Tendon yaralanmasına ek olarak ciltte açık yara gibi bir sorun varsa enfeksiyon riski mevcuttur ve bu yüzden direkt cerrahi tedavi daha uygun olur.

Çocuklarda çekiç parmak hastalığıyla karşılaşıldığında daha dikkatli olmak gerekir. Çok sert travmalar büyüme kıkırdağının zedelenmesine neden olabilir. Dikkatli, özenli muayene ve tedavi şarttır. İleride karşılaşılabilecek deformite veya şekil bozukluklarının engellenmesi sağlanır.

Çekiç Parmak Hastalığında Hangi Bölüme/Doktora Başvurmak Gerekir?

Parmak ucunda şişme, şiddetli ağrı ve parmağı yukarı doğru hareket ettirememe gibi sorunlarla karşılaşıldığında Ortopedinin alt dalı olan El Cerrahisi bölümüne başvurmak gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu