Besinlerin Gruplandırılması
Sağlıklı bir yaşam için düzenli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Düzenli ve dengeli beslenmek ise üç ana üç ara öğünden oluşan beslenmemizin gerekli vitamin ve mineralleri içermesi gerekmektedir. Bu yüzden günlük menü planlaması yapılırken besinlerin gruplandırılmasına dikkat edilmelidir.
Günün ilk öğünü olan kahvaltı günlük enerjimizi alabilmemiz açısından çok önemlidir. Bir kahvaltıda genel olarak bulunması gereken önemli besinler arasında süt, yumurta, peynirin bir arada olabileceği gibi sadece birinin bulunması da yeterlidir. Ayrıca sütün kahvaltı menüsünde yumurtanın ve sütün haftada en az iki kere bulunması gerekmektedir. Bunların yanında grup olarak düşünmemiz gereken besinler bulunmaktadır. Reçel, yağ bir grup; kaşar, tulum, beyaz vb. peynir bir grup; kaysı, çilek, kaysı vb, reçeli bir grup; pekmez, bal bir grup olarak düşünülmelidir ve hafta için hazırlanacak kahvaltı menüleri oluşturulurken her gruptan çeşitlendirebileceğiniz kahvaltı menüsü oluşturulabilir. Ayrıca içecek olarak çay, süt ve taze sıkılmış meyve suyu olarak çeşitlendirilebilir.
Öğle ve akşam yemekleri için de dikkatli olunması gereken bazı önemli noktalar vardır. Öncelikle besinlerin birbiriyle olan renk, kıvam, şekil ve tadın önemli bir birleşim oluşturması gerekmektedir. Öğünlerde bir arada bulunmaması gereken besinler dolmayla birlikte pilav, etli sebze yemeğiyle birlikte herhangi bir zeytinyağlı sebze yemeğidir. Karbonhidrat ağırlıklı besinler olan makarna, pilav, börek ve yanında verilecek tatlı birlikte bulunmamalıdır. Besinlerden kuru baklagillerin öğle, çorbaların ise akşam yemeğinde olmasına dikkat edilmelidir.