Sağlık

Bel Fıtığı, Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

İnsanların dik durmasını sağlayan omurga omurlardan oluşur ve içinden omurilik geçer. Omurilik, beyinden kaslara gönderilen ve hareketleri kontrol eden sinirlerin iletilmesini sağlayan bir yapıdır ve omurlar tarafından korunur. Omurlar omuriliğe gelebilecek travmalara karşı koruyucu rol üstlenir. Omurlar disk şeklindedir. Omurların aralarındaki yastık şeklindeki yapılar, insanın hareketlerini kolaylaştırarak öne, arkaya, sağa ve sola eğilmesini sağlar. Omurga travma, ağır kaldırma, fazla kilo alma ve bel bölgesindeki kasların zayıflaması nedeniyle zarar görebilir. Omurların arasındaki yastık şeklindeki yapılar omuriliğe doğru fıtıklaşarak sinire baskı yapar ve bunun sonucunda ağrı meydana gelir. Bu duruma bel fıtığı denir.

Bel Fıtığı Ağrısı Neden Olur?

Disk şeklinde olan omurlar, çeşitli nedenlerle (omurgaya fazla yük bindiğinde) iç kısımdan dışa doğru çıkmaya başlar. Burada fıtıklaşma başlar. Omurgada meydana gelen hasar nedeniyle omurlar omurilikteki sinirler üzerinde baskı oluşturur. Bu doğal yapı bozulduğu için sinirlere yapılan baskıyla ağrılar meydana gelir. Bu oluşumun adı bel fıtığıdır.

Günümüzde her 5 kişiden 4 ü bel fıtığı rahatsızlığıyla doktora başvurmaktadır. Bunun sebebi ise teknoloji kullanımının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisidir. Bel fıtığı belde ağrı, hareket kısıtlığı, ayaklara vuran ağrı ve hissizlik ile uyuşma şeklinde belirti gösterir.

Bel fıtığından korunmak için ne yapılmalı?

Bel fıtığına yakalanmamak için gün içindeki davranışlarımızda çok dikkatli davranmalıyız. Yerden kaldırdığımız yüklerde bele çok kuvvet biner bu yüzden eğilerek alalım.

Sandalyede dik ve düzgün bir şekilde oturalım, spor yapmadan önce ısınma hareketlerini unutmayalım, çok yüksek yerlere uzanmayalım. Masa başında çok oturmayalım.

Ayrıca stres, sigara ve alkol kullanmak bile oluşma riskini artırır. Eğer ailenizde kalıtsal bel fıtığı rahatsızlığı varsa sizde de oluşma riski vardır. Hamilelikte ağırlık merkezinin öne doğru olması da bel fıtığının oluşmasına etki etmektedir.

Bel fıtığı ağrısı nasıl geçer?

Bel fıtığı şikâyeti olan kişiler bellerini sürekli sıcak tutmalıdırlar.

Mümkün olduğu kadar istirahat ederek bellerinde rahatlama oluşturabilirler.

Bel fıtığında erken teşhis çok önemlidir.

Bel fıtığının ilk tedavisi ağrı kesici, istirahat, fizik tedavi ve egzersiz olmalıdır. Genellikle bu tedavilerden olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Bel fıtığı nedeniyle kişi şiddetli bel ağrıları yaşıyorsa, bacaklarda his kaybı, yürümede zorlanma vb. durumlar varsa kişi ameliyat yaptırmak zorunda kalabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu