Bebeklerde Konak
Bebeklerde konak, annelerin endişelenmesine yol açar. Çevre tarafından bebeğe iyi bakmıyor, yıkamıyor ve bu nedenle konak oluşuyor gibi eleştiriler gelebilir. Her bebeğin atlattığı diğer bir sorun da konaktır ve konağın bebeğe hiçbir zararının olmadığı artık çok iyi bilinmektedir. Bazı bebeklerin hafif bir şekilde bazılarının ise daha ağır atlattıkları konak problemi özellikle ilk altı ay içinde sık görülür.
Bebeklerde konak neden olur?
Bebeklerde konak oluşumunun nedeni yetersiz hijyen değildir. Asıl sorun derideki yağ bezlerinin fazla çalışması ve yağ salgılamasıdır. Fazla salgılanan yağ özellikle saçlı ciltte pul pul birikerek sonra dökülür. Ancak neden bu bezlerin fazla çalıştığı bilinmemektedir. Anneden geçen hormonların böyle bir duruma neden oluyor olabileceği düşünülmektedir.
Tıptaki adı infantil seboreik dermatit olan konak, bebeğin saçlı derisinde kızarıklık ve pullanma belirtileri ile kendini gösterir. Konakta, yağlı ve sarı renkli kabuklaşmalar olur. Bu kabuklar tırnak ya da bir cisimle çıkarılmaya çalışılmamalıdır. Genellikle doğum sonrası bir kaç hafta içinde ortaya çıkan bu durum, zamanla kendiliğinden geriler. Konak problemi zamanla kendiliğinden geçebileceği için anne babalar endişelenmemelidirler. Konağın ağır olduğu durumlarda, pullanmalar kulaklara ve göz kapaklarında da olabilir.
Her ne kadar çirkin bir görüntü meydana getirse bile bebeğe bir zararının olmaması ve hijyenik koşullarla alakasının olmaması annelerin içini rahatlatır. Hiçbir şekilde kaşıntı ya da başka bir rahatsızlık vermeyen konak, önemsenmezse zaman içerisinde yayılarak büyür ve kalın bir kabuk tabakasına bile dönüşebilir. Bu hale geldikten sonra geçmesi çok daha zordur. İlk üç ay içerisinde çok daha yoğun bir şekilde görülebilmekte ve büyüdükçe kendiliğinden geçebilmektedir. Fakat kalın kabuk haline dönüştüğünde geçmesi daha da zorlaştığı için henüz başlangıç aşamasındayken çaresine bakılmalıdır.
Bebeklerde konak bakımı.
Tedavi edilmediği takdir de bile konak kendiliğinden geçer. Konak olan alanın büyümesine engel olmak için bazı uygulamalar yapılabilir.
- Konak kurumuşsa bebek yıkanmadan birkaç saat önce, konağın olduğu alana zeytinyağı veya bebe yağı sürüp yumuşaması beklenir.
- Bebek daha sonra bebek şampuanı ve ılık su ile yıkanır.
- Kafada konak olan bölgeye, konakların dökülmesini sağlamak amacıyla elle hafif masaj yapılabilir.
- Bebeğin saçları yumuşak uçlu ince bir tarak ile hafifçe taranmalıdır.
- Bu uygulamayı her gün yaparsanız, konakların bir müddet sonra ortadan kalktığını göreceksiniz.