Bebeklerde Kabızlık ve Tedavisi
Bebeklerde kabızlığı dışkılamanın normalden büyük, ağrılı ve zor olması, dışkılama sayısının normaline göre seyrek olması şeklinde tanımlayabiliriz. Bu durum bebekler ilk ek gıdaya geçtiklerinde kaçınılmazdır denilebilir. Kabızlığın olup olmadığını söyleyebilmek için bebeğin normalde dışkılamasının nasıl olduğunu bilmek gerekir. Normalden sapmaların olması kabızlığın belirtileri olabilir. Bebeklerde Kabızlık ve Tedavisi
Bebeklerde kabızlık nedenleri nelerdir?
- Anne sütü ile beslendiklerinden ilk aylarda bebeklerde genellikle kabızlık sorunu görülmez. Ancak inek sütünden türetilmiş mamalar bazen ilk aylardan sonra ya da 6. aydan sonra kullanılabilir. Bu mamaları tüketen bebeklerde kabızlık görülme olasılığı yüksektir. Bunun nedeni inek sütündeki proteine karşı duyarlılık olması olabilir.
- Bebekler katı gıdaya geçtiklerinde yeme değişikliği olmasına bağlı kabızlık görülebilir.
- Pirinç unu ve unlu diğer gıdalarda bebeklerde kabızlık oluşumuna neden olabilir. Bu gıdaların sık tüketilmesi kabızlık oluşumu için risk teşkil eder.
- Bebeklerde gıdalara duyarlılığın olması da kabızlığı tetikleyici bir durumdur. Bebeklerin, gıda duyarlılıklarının olup olmadığını anlamak için iyi izlenmeleri gerekir.
Bebeklerde kabızlık ve tedavisi nasıldır?
Altta yatan bir hastalık hali yoksa bebeklerde kabızlığı düzeltmek için lifli, posalı gıda ve bol su tüketiminin olması yararlı olacaktır. Anne sütü alan bebeklerde kabızlık şikâyeti çok görülmese de görülmesi halinde ek su verilmesi önerilmez. Emzirmeye dikkat ederek sık sık emzirilmesi önemlidir. Ek gıdaya geçmiş olan bebeklerde öğün aralarında düzenli olarak su içirilmesine dikkat edilmelidir. Suya ek olarak sıkılmış elma suyu, armut suyu, şeftali suyu ve erik suyu verilebilir. Pirinç unu ve unlu gıdaların yerine tam tahıllı gıda tüketimi ek lif kaynağı sağlayacaktır. İnek sütüne duyarlılığı olan bebeklerde bağırsaklardaki sağlıklı bakterileri desteklemek için yoğurt tüketimi kabızlığın çözümüne yararlı olacaktır. Bu şekilde de probiyotik alınamıyorsa hekim tarafından önerilen probiyotik preparatlarının kullanımı kabızlığın çözümü için destek sağlar.
Lale