Bebeklerde K Vitamini Gerekli mi?
Bebeklerde K vitamini kanın pıhtılaşması için gereklidir. Bebek doğduktan hemen sonra doğumhanede ebe-hemşireler tarafından bebeğe enjeksiyon olarak yapılan K vitamini, yenidoğan bebek bakımında önemlidir. Aynı zamanda ağızdan damla şeklinde de bebeğe verilebilir. Yenidoğan bebekte K vitamini eksikliği görülme olasılığı vardır. Bu eksiklik bebekte kanamalara yol açabilir. Yenidoğanda kanamalara bağlı ölüm riskini azaltmak için doğumdan sonraki ilk anlarda dışarıdan verilmelidir.
Bebeklerde K Vitamini eksikliği neden meydana gelir?
Vitamin K, kanın temel pıhtılaşma faktörlerindendir. Bu nedenle eksikliği durumunda bebeklerde pıhtılaşma sorunları yaşanabilir. Yeni doğanda yeterli düzeyde depolanamadığı için eksiklik görülür. Doğum sonrası dışarıdan verilerek tamamlanmış olur.
K Vitamini eksikliği belirtileri.
Vitaminin K eksikliğiyle doğan bebeklerde doğumdan sonraki ilk 12 hafta içerisinde kendiliğinden kanama durumu gelişebilir. Bu kanamanın belirtileri burundan ya da ağızdan, göbekten kan gelmesi olarak görülebilir. Bu durumlar iyi gözlenmeli ve geliştiğinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Bebeklerde K vitamini eksikliğine bağlı olarak 3 tip kanama gelişebilir:
- Erken kanamalar: Bebek doğduktan sonra ilk 24 saat içinde gelişen kanamalardır.
- Klasik kanamalar: Bebek doğduktan sonra ilk 7 gün içerisinde gerçekleşen kanamalardır.
- Geç kanamalar: Bebek doğduktan sonra 2-12 hafta arasında gerçekleşen kanamalardır.
Burada dikkat edilmesi gereken kanama tipi geç kanamalardır. Bu kanamalar nadir olarak görülse de genelde iç kanama şeklinde geliştiğinden fark edilmesi zordur. Tespit edilmesi zor olduğundan bebekte ölüm riski yüksektir.
Bebeklerde hangi durumlarda kanama riski artar.
- Doğumun gebeliğin 37. haftasından önce gerçekleşmesi.
- Doğumda solunum zorluğu gelişmesi.
- Doğumun sezaryan ve forseps yöntemiyle gerçekleşmiş olması.
- Karaciğer sorunlarının varlığı.
Annelere öneriler:
- Doğumdan hemen sonra bebeklerin vakit kaybedilmeden hemen emzirilmesi gerekir. İlk süt olan kolostrumda vitamin K oldukça yüksektir.
- Gebelikte vitamin K’dan zengin besinlerin tüketilmesi anne sütündeki vitaminin düzeyine ya etki etmez ya da çok az bir etkisi olur.
Lale