Bebek Bakımı

Bebeklerde işitme testi

Sağlıklı bebekler doğdukları andan itibaren işitmeye ve dinlemeye başlarlar.
İşitme bebeklerin ve yetişkin bireylerin ruhsal, sosyal ve fiziksel gelişimi açısından oldukça önemli bir fonksiyondur. Ancak yapılan araştırmalara göre her 1000 bebekten 2’si (veya 3’ü) işitme engelli olarak doğmaktadır. İşitme kaybı doğuştan veya doğduktan sonra oluşabilmektedir.

İşitme kaybına neden olan faktörler; 34. haftadan önce doğum, 1500 gramdan daha düşük kiloda doğum, annenin hamileliği sırasında geçirdiği hastalıklar ve bazı genetik faktörler olarak sayılabilir.

Doğumdan 2 gün sonra, 48 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi hastanelerde doktorlar tarafından yapılabilir.

Bebeklerde işitme testi bebeğe hiçbir zarar vermeyen, bebeğin canını acıtmayan bir testtir.
Bebeklerin işitme duyusu, bebek doğal uykusundayken, dış kulak yoluna yerleştirilen küçük bir cihaz ile iç kulaktaki hücrelerin sese verdiği tepki ile test edilir.

Yeni doğan bebeğin ilk testi geçememesi endişelenecek bir durum değildir. Çünkü yeni doğan bebeklerde kulak yolunun dar olması, bebeklerin bu testi geçememesine etkendir. İlk testi geçemeyen bebeklere 2 hafta sonra tekrar bu test yapılır. 2. testi de geçemeyen bebeklere, 2 hafta sonra tekrar test yapılır. İşitme testinden 3 kez kalan bebekler ABR (İşitsel Beyinsapı Davranımı) teknolojisi ile ayrıntılı değerlendirmeye tabi tutulurlar.

Öte yandan bu testi ilk yapışta, bu testten geçen bebeklerde de işitme kaybının yaşanması söz konusu olabilir. Bunu önlemek adına bebeklerin gözlenmesi gerekir.

Bu gözlemler, bebeklerin kendilerinden beklenen davranışları göstermesi yönündedir.
Bebeklerden yeni doğumdan 3 aylık olana kadar; ani bir ses duyduğunda sıçraması, kendisi ile konuşulduğunda susması veya gülmesi, ebeveynlerinin sesini tanıması, emzirme anında ses duyduğunda emme davranışlarını arttırması beklenir.

3 ayını tamamlayıp 6 aylık olan bebeklerden ise ses gelen yöne doğru gözlerini çevirmesi, sesli oyuncaklara ilgi duyması, müziğin dikkatini çekmesi beklenir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu