Bebeklerde Geniz Akıntısı
Grip, nezle ve sinüzit gibi yaygın bir durum olan geniz akıntısı, bebeklerde sıkça görülür. Burnun içinde kafatası yüz kemiklerinin olduğu yere doğru boşluklar vardır. Sinüs adı verilen bu boşluklar solunum yolunun bir parçasıdır. Bu yapılar burunla birlikte mukus adı verilen bir salgı üretirler. Bu salgının boğazda birikmesi ya da burnun arkasına doğru akmasıyla bebeklerde geniz akıntısı oluşur.
Alerjik maddeler, virüsler, duman ve hava kirliliği gibi faktörler fazla mukus üretimine sebep olabilir. Mukus burun mukozalarından akıp, burada bulunan bakterileri ve tozları temizleyerek yutulur. Mukus içinde bulunan toz parçacıkları ve bakteriler mide asidi yardımıyla yok edilir. Aynı zamanda mukus burnun içini nemli tutan ve buradaki mikropları içindeki antikorlarla yok eden bir yapıdadır. Mukus vücudun normal tepkisi olarak kabul edilir. Mukus normal koşullarda akmamasına rağmen salgının artmasıyla burunda akıntıya neden olur. Normalde berrak su kıvamında olan mukus, fonksiyonlarının bozulması sonucunda anormal bir akıntıya dönüşür. Burundaki hava yollarının kuru olmasının sonucunda salgı üretiminde azalma görülür. Yeterince salgı üretilememesi mukusun kıvamlı ve yapışkan olmasına neden olur. Aynı zamanda enfeksiyonun görülmesi de mukusun kıvamlı, yapışkan olmasına ve sarı ya da yeşil renge dönmesine neden olur. Salgı azalmasının nedenleri arasında hava kirliliği, kalorifer ve klima kullanımı, egzoz gazları gibi çevresel faktörler, burun eğriliği gibi yapısal bozukluklar gösterilebilir.
Bebekleri geniz akıntısından korumak için neler yapılmalıdır?
- Alerjiye neden olacak faktörlerden koruma sağlanmalıdır.
- Bebek sağlıklı beslenmelidir.
- El temizliğine dikkat edilmelidir.
- Uyku düzeni ve dinlenmeye dikkat edilmelidir.
- Sigara içilen ortamlardan bebekler uzak tutulmalıdır.
- Bebeğin yatak odası havalandırılmalıdır.
- Kalabalık ortamlardan kaçınılmalıdır.
Bebeklerde geniz akıntısı nın belirtileri nelerdir?
- Kulaklarda ağrı olması,
- Yüksek ateş görülmesi,
- Bebekte iştahsızlığın olması,
- Ağzın kokması,
- Boğazda yanma hissinin olması,
- Nefes almada zorlanmanın görülmesi,
- Boğazda batma hissinin olması,
- Bebekte horlama tarzı seslerin duyulması,
- Öksürme ve yutkunmada zorlanmanın olması,
- Boğazda batma hissinin olması.
Geniz akıntısı varsa ne yapılmalıdır?
Yukarıdaki belirtilerin varlığında, bebek mutlaka doktora götürülmelidir. Tedavi nedene göre planlanır. Antibiyotikler, spreyler tedavide kullanılan seçeneklerdir. Doktor önermediği sürece bir şey kullanılmamalıdır.
Lale