Bebeklerde Balgam Çıkarma
Balgam, vücutta birikmiş olan zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlayan bir çeşit salgıdır. Bebeklerde Balgam Çıkarma
Balgam rengi neyi gösterir?
Genellikle enfeksiyon nedeniyle boğazın ya da solunum yollarının tahriş olmasından kaynaklanır. Kış aylarında sıklıkla enfeksiyonlardan ve hava kirliliği gibi nedenlerden dolayı bebeklerde sık görülür. Gri balgam, sigara vb. hava kirliliğine neden olan durumlarda görülür. Sarı balgam mikroplar nedeniyle oluşur. Yeşil balgam rengi akciğerlerde bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar nedeniyle görülür. Önlem alınmazsa hastalık ilerler ve zatürree meydana gelebilir. Doktora başvurulmalıdır.
Birçok bebekte hastalık nedeniyle oluşan karşılaşılabilecek durum, yetişkinlerinkinden zordur. Yetişkinler sıklıkla öksürük yardımıyla solunum yollarında biriken balgamın atılmasını sağlarlar. Bebekler istemli öksüremedikleri için birikir ve göğüste hırıltı meydana getirir. Bu durumu bebeklerde tedavi etmek amacıyla doktor tarafından önerilen söktürücüler ve çeşitli bitkisel ürünler kullanılabilir. Doktora danışmadan bu ilaçlar kullanılmamalıdır. Bebek bakımında anne babaların bilmeleri gereken bir durumdur.
Bebeklerde Balgam Çıkarma Nedenleri ve Tedavisi?
- Bebeklerde balgamlı öksürük olduğunda öksürük kesici şuruplar kullanılmamalıdır. Öksürüğün devamı, sekresyonun atılması için gereklidir. Bebek öksürdüğünde ebeveyn bebeği dizlerinin üzerine yatırılmalıdır. Yüzükoyun pozisyonda yatırılan bebeğin sırtına hafifçe vurularak çıkarmasına yardımcı olunmalıdır.
- Uyumadan önce bebeklere boğazının kurumasını önlemek için ılık bir şeyler içirilebilir. 18 ayın üstündeki bebeklere ılık su içinde eritilmiş bal ile limon-suyu karıştırılarak içirilebilir. Bal 12 ay öncesi verilmez.
- Bebeğe bol su içirilmesi önerilir. Su sekresyon çıkışını kolaylaştırır.
- Bebek 6 aydan küçükse sadece anne sütü verilmelidir. Sık sık emzirmek gerekir. Su verilmemelidir.
- Bebeğin odası nemli tutulmalıdır. Odanın ısısının aşırı yükselmesine izin verilmemelidir. Ortam kuru olursa bebeğin salgıyı çıkarması zor olur. Bunun için evde kalorifer üzerlerine ıslak havlu konulabilir ya da içinde su bulunan kaplar konulabilir.
- Bebeğin bulunduğu ortamda sigara içilmemelidir. Mümkünse evde sigara içilmesine izin verilmemelidir.
- Bebekte sadece öksürük varsa bebeğin boğazına herhangi bir şey kaçmış olma ihtimali vardır ve hemen doktora başvurulmalıdır.
- Mide mukozasına zarar verebileceğinden balgam söktürücü ilaçlar fazla kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar kullanılıyorsa verilmesi gereken doza uygun olarak kullanılmalıdır.
- Elma kabuklarının kaynatılıp suyunun bebeğe içirilmesi ve havuç suyunun içirilmesi balgam söktürmeye yardımcı olarak bebeğin rahatlamasını sağlayacaktır.
- Bebekler yastıkla desteklenerek biraz dik yatırılmalıdır. Mukusun boğaza kaçması engellenmiş olur.
Lale