Bebeklerde Bağışıklama ve Önemi
Mikroorganizmaların etkilerine karşı vücudun direncini artırma bağışıklama olarak tanımlanabilir. Bağışıklık doğal olarak gelişebilir fakat doğal olarak gelişmediği durumlarda aşı ile yapay olarak sağlanabilir. Bağışıklama, vücutları dış etkilere karşı oldukça dirençsiz kalabilen bebekler için büyük önem taşır. Bebeklerde bağışıklama bebeklerin doğumundan itibaren dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.
Bebeklerde Bağışıklama Nasıl Gerçekleşir
Bebeklerin enfeksiyonlardan korunmasındaki ilk etken anne sütüdür. Anneden gelen antikorlar bebeklerin korunmasındaki etkisini kısa bir süre sonra kaybeder. Bundan sonraki süreçte bebeğin aşılanması oldukça büyük önem taşır. Bebeklerin vücutları hastalıklara karşı yeterince güçlü değildir ve bu yüzden aşılarla bebeklerin bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi sağlanır.
Aşı; hastalık etkeninin ölü veya zayıflatılmış olarak vücuda verilmesidir. Aşı vücuda verildikten sonra bağışıklık sistemini uyarır ve bu mikroba karşı antikor oluşmasını sağlar. Böylece o hastalığa karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanır ve vücut hastalığı hafif bir şekilde geçirmiş olur.
Aşılamanın en iyi etkiyi gösterebilmesi için uygun zamanda ve uygun aralıklarla yapılması gerekir. Bebeklikten itibaren belli hastalıklara karşı hastalanma riskinin en fazla olduğu dönemlerde uygulanması gereken aşılar vardır. Bu hastalıklar şöyle sıralanabilir: Hepatit A, hepatit B, menenjit, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, boğmaca, pnömokokal zatürre, çocuk felci, difteri, tetanoz, kuduz, meningokok vb. Bu hastalıklara karşı önlem almak amacıyla bebeğin doğduğu günden itibaren bazı aşılar yapılmaya başlanır. Bu aşılar aşağıdaki takvimde uygun zamanlar ile birlikte gösterilmiştir.
Hep B: Hepatit B aşısı
BCG: Bacille Calmette-Guerin aşısı
DaBT-İPA-Hib: Difteri, aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio, Hemofilus influenza tip b aşısı (Beşli Karma aşı)
KKK: Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak aşısı
OPA: Oral Polio aşısı
Td: Erişkin Tipi Difteri-Tetanoz aşısı
R: Rapel (Pekiştirme)