Bebek Bakımı

Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bebekler Ne Zaman Yürür? Çocuğun gelişim aşamalarından biri olan yürümeye başlama, ebeveynleri heyecanlandıran ve unutmadıkları aşamalardan biridir. Anne babalar bebeklerinin oturma, başını dik tutabilme gibi gelişim aşamalarını hatırlamazken onların ne zaman yürümeye başladıklarını tam olarak hatırlarlar.

Yürümeden önceki gelişim evreleri genellikle tüm bebeklerde aynı seyreder. Farklılıklar çok azdır. Bebeğin 3 ayda başını dik tutması, 7. ayda destekle 8. ayda desteksiz oturuyor olması gerekir. Bunlar olmamışsa nedenlerinin araştırılması gerekir. Yürümeye başlamada sınırlar daha geniştir. Genellenecek olursa çocuklar ortalama 12-13 ay civarında yürümeye başlarlar. Bazı çocuklar 9. ayda erken yürüme olabilirken, bazı çocuklar da 17-18. aya kadar geç yürümeye başlayabilir.

8. ve 9. aydan sonraki gelişim evreleri genellikle kişisel farklılıklar göstermeye başlar. Çocukların bazısında önce emekle, sonra sıralamaya başlama ve sonra desteksiz yürüme olur. Bazı çocuklarda da emekleme olmaz, kollarından destek alarak poposunun üstünde sürüklenerek hareket eder sonra yürümeye başlar. Bazıları da bunların hiç birini yapmadan direkt yürümeye başlar. Bunlar yürümeye başlama için normaldir.

Bebekler neden geç yürür?

Çocuklarda herhangi anormal bir durum yoksa genetik yapı, çocuğun erken doğma durumu, boy-kilo oranları yürümenin gecikme nedenleri arasında gösterilebilir. Yine ailenin aşırı korumacı olmasıyla birlikte çocuğun yürümesine fırsat vermemesi çocuğun geç yürümesine nedendir. Çocuğun cesaretsiz olması da neden olarak gösterilebilir. Eğer çocuğun diğer gelişim evrelerinde bir sorun yoksa ve hekimin yaptığı fizik muayene ve nörolojik muayenenin sonucu normalse 18 aya kadar beklenebilir. Endişelenmeye gerek yoktur. Bebeğin gelişim evrelerinde aksamalar ve hekimin muayenesi sonucu şüpheleri varsa bu durum araştırılmalıdır.

 DİKKAT!

Özellikle kırsal kesimde çocuğun herhangi bir sorunu yokken yürümeye başlaması 18. aya kadar beklenmemektedir. Bunun yerine yanlış bir alışkanlık olarak çocuklara D vitamini ampul kırıp içirilmektedir. Bu ampuller çok yüksek dozda D vitamini içeriğine sahiptir. Böbrekleri hassas olan çocuklarda ciddi sorunların olmasına sebebiyet verebilirler.

Elif ŞAHİN

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu