Bebek Bakımı

Bebek Masajı

Bebeklere masaj yapılarak bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesine yardımcı olunur. Bebeğinize yapacağınız masajla bebeğinizin zihinsel, sosyal ve mental gelişimini olumlu yönde desteklenmiş olursunuz. Bebek masajı ile bebeğinizle olumlu iletişim kurarsınız.

Bebeğinizin yüzüne, göğüs bölgesine kollar ve bacaklarına, karın ve sırtına olmak üzere toplam altı bölgeye masaj uygulanması yapılmalıdır. Bu masaj uygulamasını bebeğinizin en huzurlu olduğu zamanlarda yapmalısınız. Bebeğin tüm gereksinimleri karşılandığı zaman olarak özellikle beslenmeden yaklaşık 1-1,5 saat sonra yapılması önerilmektedir. Bebeğinizin altının da temiz olması gerekir.

bebek masajı sıralama tekniği

Bebek masajı uygulayacağını odanın 23 -24 derece olmasına dikkat edin. Sessiz ve sakin bir odada sıcak bir ortamda bebekle iletişime geçmek önemlidir. Ellerin temiz olması, tırnakların kısa olması önemlidir. Uygulama sırasının bebeğin alışması için aynı olması gerekmektedir. Eğer bebeğinizde derisinde bir yara, kemik kırıkları veya sizde deri enfeksiyonu varsa uygulama yapılmamalıdır.

Bebek Masajı Adımları

bebek masajı sıralama

  • Tüm uygulamalar yapılırken bebeğinizle göz teması kurmanız önemlidir. Bebeğinizi yere battaniyenin üzerine yatırın. Ellerinizi bebek yağları ile yağlayın. İlk olarak yüz masajı yapınız. Alından şakalara, ordanda yanaklara doğru masaj yapın. Alına ve elmacık kemiklerine hafif bir bası uygulayın. Çeneden kulaklara doğru sıvazlama hareketi yapın.
  • İkinci bölge olarak göğüs bölgesine masaj yapın. Ellerini açın ve bebğinizin göğsüne yerleştirin. Göğüsün ortasından omuzlara doğru ovun. Tekrar göğüs ortasına dönün. Böyle tam bir daire hareketi yapmış olacaksınız.
  • Kollara masaj yaparken bebeğin kolu kaldırın. Koltuk altını ovun ve omuzdan bileğe baş ovun. Bu ovma hareketi ellerde tüm parmaklar açılarak ellere de uygulanır. İşlem her iki kola ve ele uygulanır.
  • Karına masaj yaparken ilk adımda bebeğinizin bacaklarını bükerek karnına doğru itin. Hafifçe bacakları karına bastırın. Bu uygulamadan sonra parmak uçlarınızla dairesel hareketlerle karnını ovun. Sonra parmaklarınız birleştirerek karından bacağa doğru sıvazlama yapın.
  • Beşinci adımda bacak masajında kalçadan ayaklara doğru ovun. Aynı hareketi ters yönde tekrar yapın. Ayak tabanını topuktan parmaklara doğru ovun ve sonrasında parmaklarını teker teker ovun.
  • Bebeği dikkatli şekilde yüzüstü çevirin. Ellerinizi sırtında yukarında aşağıya doğru kaydırın. Daha sonra parmak uçlarınız dairesel hareketler yapın. Masajı bitirirken bebeğinizi boynundan aşağıya doğru bir hareketle sıvalayın.

Unutmayın ki bebeğinizle geçirdiğini bu zaman diliminde iletişiminiz kuvvetlenecektir.

İlginizi çekebilir;

10 Soruda Yenidoğan Bebek Bakımı

Bebek Banyosu

Yrd.Doç.Dr.Gülay MANAV
Üsküdar Üniversitesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği AD.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu