Gebelik

Erken Gebelik Testi

Bazı çiftler bebek sahibi olmak için çok hevesli ve isteklidirler. Bu çiftler en ufak adet gecikmesinde gebelik testine başvururlar. Fakat birçok çift negatif sonuçla karşılaşabilir. Bunun iki sebebi vardır. Ya kadın hamile değildir ya da gebelik testi yapmak için yeteri kadar beklememiş ve kadın hamile olsa bile sonuç negatif çıkmış olabilir.

Sıradan gebelik testlerini yapabilmek için adet döngüsünün en az 4 veya 6 gün gecikmiş olması gerekir. Ama gebelik hassas bir nokta olduğu için bazı insanlara o günler haklı olarak yılmış gibi gelebilir. Bu sıkıntılar insanları gebeliğin erken tespitini sağlayacak yeni çözümler bulmaya yönlendirmiştir.

Erken gebelik testi diğer gebelik testlerine göre daha hassastır ve gebeliği erkenden tespit etmeye yardımcı olan bir yöntemdir. Bu sebeple gebeler tarafından çok sık kullanılan test çeşitlerindendir.

Erken Gebelik Testi’nin Diğer Testlerden Farkı Nedir?

Erken gebelik testi de diğer gebelik testlerinde olduğu gibi kandaki yüksek Beta Hcg değerine göre gebeliği tespit eder. Bu değer hamile olmayan kadınlarda 5-10 mlU/ml arasındadır. Sıradan gebelik testlerinde bu değer 25 mlU/ml değerinin üstünde olduğunda test pozitif kabul edilebilirken erken gebelik testinde ise hamile olmayan bir kadının Beta Hcg değerinin biraz üstünde olan artış bile tespit edilebilmektedir. Testin hassasiyetinden kaynaklı sıradan testlerde gebelik adetin başlangıç gününde tespit edilemezken erken gebelik testinde adetin başlaması gereken ilk gün olsa bile gebelik kolaylıkla tespit edilebilmektedir.

Bilinir ki hamilelik hormonu da denilen Beta Hcg değeri gebelik süresince hızlı bir yükselişle haftalar ilerledikçe artış gösterir. Fakat sıradan testlerinin gebeliği tespit edebilmesi ve yükselişi tespit edebilmesi için belli bir sınır değeri vardır. Eğer bu sınır değeri geçilmemişse kadın hamile olsa bile sıradan gebelik testlerinde bu gebelik hali tespit edilemeyebilir. Bu noktada erken gebelik testi hassasiyeti ve sınır değerinin düşüklüğü ile diğer testleri geride bırakmaktadır. Yani erken gebelik testinde cinsel ilişkiden 8-10 gün sonrasında pozitif sonuç almak mümkündür.

Erken Gebelik Testinin Doğruluk Oranı

Erken gebelik testi gebelik hormonu denilen Beta Hcg seviyesini hassas bir şekilde ölçen bir yöntemdir. Erken gebelik testi planlanan adet gününde dâhil olmak üzere %99 a yakın bir oranla doğru sonuç vermektedir. Bu sebeple özellikle hevesli annelerin ilk tercihi erken gebelik testidir.

Peki, Erken Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Kadının bu dönemi tespit edebilmesi için öncelikle gebeliğin ne zaman oluşacağını bilmesi gerekir. Ortalama bir adet döngüsü yaklaşık olarak 28 gündür. Bu şekilde adet döngüsüne sahip bir kadının son adet gününden itibaren sayılmaya başlanır. Bu da yaklaşık 14. güne denk gelmektedir. Yani ortalama bir adet döngüsüne sahip kadının 14. gün yumurtlaması beklenir. Yumurtanın döllenebilmek için canlılığını koruyabilmesi gerekir ve olgunlaşmış bir yumurta döllemeyi beklerken maximum 24 saat canlılığını koruyabilir. Sperminde olgunlaşan yumurtaya ulaşması ve yumurtayı dölleyebilmesi için canlığını koruması gerekir. Vajina içinde bir spermin canlılığını koruması yaklaşık 2-3 gündür. Yani kadının yumurtlama dönemi öncesinde ve sonrasında cinsel ilişkiye girilirse döllenme gerçekleşebilir. Döllenenen yumurta yaklaşık 5-10 günde rahme ulaşır ve oraya yerleşerek gelişmeye başlar. Bu süreçten sonra Beta Hcg hormonunun kandaki değeri 2 günde yaklaşık 2 katına çıkar ve hızla artmaya devam eder.

Genelde çoğu gebelik testi markası testi adetin gecikmeye başladığı 4. veya 5. Gününde testi yapabileceğinizi ve doğru sonucu alacağınızı söyler. Aslında bu süreç kandaki Beta Hcg hormonunun idrara geçebilmesi için yeterli bir süreçtir. Ama yine de hangi markanın gebelik testi olursa olsun birkaç gün sonra testi tekrarlamak doğru sonucu elde etmek adına önemli bir hamledir. Çünkü ilk teste sonuç negatif çıksa bile kesin olarak hamilelik yok diyemeyiz. Belki döllenme sizin tahmin ettiğinizden geç gerçekleşmiş veya Beta Hcg hormonu herkesten farklı artış göstermiş ve bu sebeple test negatif çıkmış olabilir. Ayrıca yapılan idrar testinin doğruluğunu kanıtlamak adına kan testide yaptırmakta fayda vardır. Çünkü kan testi idrar testine göre daha net sonuç vermektedir.

Erken Gebelik Testi Nasıl Yapılmaktadır?

Erken gebelik testide diğer testler gibi kullanımı kolay olan yöntemlerdendir. Fakat doğru sonuç elde etmek adına bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

  • Testin son kullanma tarihini mutlaka kontrol edin.
  • Test kuru ve serin bir ortamda saklanmış olmalıdır.
  • Testi uygulamadan önce fazla sıvı tüketmemeye dikkat edin. Çünkü fazla sıvı tüketimi idrarınızı seyreltecek ve doğru sonuç almanızı engelleyecektir.
  • Testi uygulamadan önce muhakkak kullanma talimatını okuyun. Test için önerilmiş bir saat aralığı varsa o saat aralığını dikkate alın.
  • Diğer testlerde olduğu gibi erken gebelik testinde de birkaç damla idrar örneğine ihtiyaç vardır. Aparata alınacak idrarın orta idrar olmasına dikkat edin. Yani idrarınızın bir kısmını dışarı yapın ve tutun. Sonra bir kap alın ve kap içerisine idrarınızın bir kısmını yapın.Son olarak son idrarınızı da kap dışına yapın. Böylelikle kapta biriken idrar orta idrarınız olacaktır.
  • Kullanma talimatında belirtilen miktar kadar aparata idrar örneği koyun ve talimattaki bekleme süresine mutlaka uyun.
  • Bekleme sürecinin sonunda tek çizgi varsa sonuç negatif, çift çizgi varsa sonuç pozitiftir. Eğer bir çizgi net ikinci çizgi silikse bu durumda da test pozitif kabul edilir. Bekleme sürecinin sonucunda hiç çizgi çıkmamışsa test geçersiz kabul edilir.

Büşra Tekin

Büşra Tekin 1994 yılında Zonguldak’ta doğdu. 2012 yılında Zonguldak Kozlu Anadolu Lisesinden mezun oldu ve aynı yıl İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünü kazanıp lisans eğitimine başladı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünden 2016 tarihinde mezun oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu