Ebelik

Bebeğin Tekmesi ve İletişim

Bebeğinizin sizi neden tekmelediğini hiç düşündünüz mü? Acaba bu bir uyarı mı yoksa sevgi şovları mı? Sizce ne demek istiyorlar. Bu yazımda sizlerle bunu paylaşacağım bakalım bebeğiniz bunu neden yapıyormuş.

Sevgili Annelerimiz;

Bizler nasıl ki dış ortamda yaşama uyum sağladıysak, yaşanan olaylara karşı tepki gösteriyorsak, fetüste rahimle uyum içindedir ve onlarında bir tepki mekanizması vardır.

Fetüsün doğumu gerçekleşene kadar yaşam ve hareket alanı rahim (uterus) ile sınırlıdır. Fetüs burada iç ve dış etkenlere maruz kalır. Tepki gösterdiği en büyük etken ise annenin kalp atışlarıdır. Doğum gerçekleşene kadar aşina olduğu tek ses annenin kalp atış sesleridir. Bu nedenledir ki yenidoğana kalp atışı sesi dinletildiğinde sakinleşir.  Fetüs bu kalp atışlarını duyar ve algılar. Annenin ruhsal ve psikolojik durumunda herhangi bir değişiklik olmadığı sürece kalp atışı alışıldığı gibi olacaktır fakat çok ani duygu değişimleri yaşandığı durumlarda annenin kalp atışları da bu duruma uyum sağlayacağından alışılan durumdan sapacaktır. Kalp ritminde yaşanan bu değişikliği fetüs fark edeceğinden fetüste hareketlenmeler olacaktır. Dışarıya bir tepki gösterecektir. Bu tepki “tekmelemek” dediğimiz olayın ta kendisidir. Bebeğin elindeki tek iletişim aracı bu dokunuşlar olacaktır. Bazen bu durum “ Anne merak etme ben iyiyim.” , “Anne ya! O yemeğin kokusunu hiç beğenmedim.”, “Anneciğim sen üzülme bak ben buradayım, seninleyim.” demek olacaktır.

Bu hareketler aynı zamanda bebeğinizin sağlıklı olduğunun ve yaşadığının bir göstergesidir. Gebeler bebeklerinin hareketlerinden durumları hakkında yorum yapabilirler.

Tekmelemenin (Hareketin) Tanımladığı Durumlar Bize;

  • Fetüsün uterusta şekil ve yer değişikliği yaptığı
  • Dış ortam ile iletişim kurmaya çalıştığı
  • Gebeliğin son aylarına yaklaşıldığı ( fetüste büyüme ve hareketlilik artar)
  • Fetal distres
  • Fetal ölüm (fetüs hareketsizdir)
  • Annenin beslenmesi (yetersiz beslenme bebek hareketlerinde azalmaya neden olur) hakkında bilgi verir.

Bu yazımdan sonra bakalım sizler bebeğiniz ile ilgili neler düşünüyorsunuz. Önceden yaşamış olduğunuz gebeliklerinizde neler düşünmüştünüz bizimle yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

Ezgi Elif Ataş

Marmara Üniversitesi Ebelik Bölümü

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu