Bebek Bakımı

Bebeğin Giydirilmesi

Yenidoğmuş bebeklerin ilk kıyafetleri doğumundan hemen sonra hemşireler / ebeler tarafından giydirilir ve bebekler ailelerine teslim edilir. Aileler veya bebeğe bakan kişiler bebeğin giydirilmesi nde her zaman olduğu gibi bebeğin başını giydirirken doğru tutmaya dikkat etmelidir.

Yenidoğan bebeğin başı büyüktür ve vücudunun ¼ ini oluşturur. Bu nedenle bebeğin giydirilmesi sırasında giysiden ilk önce başı geçirilmelidir. Bebeğe alınan giysilerin baş bölümünün geniş olmasına ve ya baş bölümünün yanında alana genişlik sağlaması amacıyla bir cırt cırt, düğme gibi aparatlar olmasına dikkat edilmelidir. Bu giysiler bebeğin başını sıkmadan daha rahat giydirilir. Giysinin kol kısmını giydirirken de önce elde toparlanıp sonra bebeğin kolundan geçirilebilir. Bebeğin kolundan giysiyi geçirirken küçük parmağına dikkat edilmelidir.

Bebekler kaç kat giydirilmelidir?

Bebekler bulundukları ortamın ısı koşulları dikkate alınarak bir ya da birkaç kaç giydirilebilmektedir. Bebeklere kaç kat kıyafet giydirmemiz gerektiği çoğunlukla aileleri düşündüren bir konudur. Burada temel alınacak kriter, bebeği sizin üzerinizdeki kıyafetten bir kat daha fazla giydirmektir. Bu bebek için yeterli olacaktır.

Havanın 22-24 °C olduğu zamanlarda bebeklerin kat kat giydirilmesine gerek yoktur. Yenidoğan bebeklerde terleme görülmediği için bebeğin sıcakladığını anlamak zordur. Bebekler bu durumda rahatsızlıklarını ağlayarak belli ederler. Fakat havanın soğuk olduğu zamanlarda bebekler yetişkin bir insana oranla daha fazla ısı kaybedecektir. Bu yüzden daha kalın giydirilmelerinde fayda vardır.

Bebeğin giydirilmesi ve giysilerin soyulması sakin ve yavaş bir şekilde yapılmalıdır. Giydirirken önce baş sonra kollar geçirilir, soyarken de tam tersi; önce kollar sonra baş çıkartılır. Bebeğin giydirilmesi ve soyulması anne ve bebeğin arasındaki iletişimin gelişmesini sağlar. Bebek annenin dokunuşları hisseder.

Bebeğinize kıyafet alırken dikkat etmeniz gereken hususları “Bebeklere Giysi Seçimi ” başlığı altında sitemizde bulabilirsiniz.

Hemşire Güzide ŞENCİ

Marmara Üniversitesi

Sağlık Bilimleri Fakültesi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu