Bebek Bakımı

Bebeğin Boğazına Süt Kaçarsa Ne Yapmalı?

Bebek yeni doğduğunda yabancı maddeleri akciğerlerine kaçırabilir. Yabancı cisimlerin bebeklerin akciğerlerine kaçması çok kolaydır. Çünkü akciğerlere yabancı bir maddenin geçişini engelleyen yapılar henüz gelişmemiştir. Bebeğin boğazına süt kaçarsa ;

Bebeklerde hangi durumlarda nefes borusuna süt kaçabilir?

  • Bebekte yutmada yetersizlikler görülmesi sonucu emme sırsında akciğerlere süt kaçabilir.
  • Bebeğin yemek borusu ve soluk borusunun ağızlarının açılıp kapanmasıyla ilgili görülen bir takım aksaklıklar sonucunda süt kaçışı olabilir.
  • Beyin kontrolünde yetersizlik ve bozukluğun olması.
  • Akciğer ve kalpte rahatsızlığın olması.
  • Gelişimsel olarak yetersizlikleri olan bebeklerde bu durum gözlenebilir.
  • Bebeğin, burun ve solunum yollarında herhangi bir aksaklığın olması.

Bebeğin boğazına süt kaçtığında ilk müdahale nasıl olmalıdır?

 

Yeni doğanların yutma kasları yeteri kadar gelişme göstermemiştir. Bebek anneyi emdikçe yutma eylemini geliştirir ve daha iyi beslenmeye başlar. Bebeklerde boğaza süt kaçması sıkça rastlanan beslenme sorunlarından biridir. Yutma yetersizliği sonucunda bebeğin emdiği süt akciğerlere kaçabilir. Emen bebekler burunlarında nefes alırlar. Yine yemek borusu ve soluk borusu kapaklarının açılıp kapanma mekanizması ile ilgili ortaya çıkan sorunlar bebeğin akciğerlerine süt kaçmasına sebep olabilir. Böyle bir sorunla karşılaşıldığında ilk önce bebeğin emzirme pozisyonundan kaldırılması ve yüz üstü olacak şekilde tutulması gerekir. Sırtına hafif bir şekilde vurmak bebeğin boğazına kaçan sütü çıkarmasına yardımcı olur. Böylelikle bebek rahatlaması sağlanır.

Bebeklerde boğaza süt kaçırılması ilk birkaç ay görülür. Bu durum ilk birkaç aydan sonra normale dönmeye başlar. Bebekler dakikada yetişkinlerden çok nefes alıp veririler. Bebek büyüdükçe nefes sayısı azalır ve beslenmede boğaza ve akciğerlere süt kaçma olasılığı azalır.

Bebeklerde böyle bir durumla karşılaşıldığında ilk müdahale sonucu kendine gelmiyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

İlginizi çekebilir;

Yenidoğan Bebeğin Kakası

Bebek Banyosu

10 Soruda Yenidoğan Bebek Bakımı

Lale

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu