Gebelik

Gebelikte Miyom Nedir? Riskleri, Dejenerasyonu ve Tedavisi

Miyomlar düz kas ve bağ dokusu içeriği olan iyi huylu kitlelerdir. Kanserleşme olasılığı düşük olan bu kitleler, kadınlarda sık görülür. Gebelik döneminde de görülme sıklığı yüksek olan miyomlar, gebeliği olumsuz etkileyebilir. Anne adayının yaşı ilerledikçe gebelikte miyom görülme olasılığı da artar ve ilk gebelikte görülme olasılığı ise daha fazladır.Yapılan araştırmalarda varolan miyomların gebelikte bir kısmının büyüdüğü, bir kısmının aynı kaldığı ve ya küçüldüğü belirlenmiştir. Miyomların en iyi özelliği, iyi huylu olmaları sebebiyle kansere dönüşme riskinin düşük olmasıdır. Yine de hamilelikte miyom görülmüşse anne adayının yakın takibe alınması gerekir.

Miyomların Gebelikte Oluşturduğu Riskler

gebelikte miyom riskler

Gebelikte büyüyen miyomlar gebeliğin olumsuz etkilenmesine sebep olabilir. Bu miyomların rahimde yerleşmiş olduğu bölgeye, miyomların büyüklüğüne ve sayısına bağlı olarak değişir. Rahim kanalında ve ya ağzında oluşan miyomlar doğum kanalının tıkanmasına ve doğumun sezaryen ile yapılmasına sebep olabilir. Her miyom sorun oluşturmaz ancak boyut olarak büyük olan miyomlar bazı sorunlara neden olabilir. Bunlardan; erken doğum, düşük doğum, erken dönem gebelik kanaması, suyun erken gelmesi, plasentanın erken ayrılması veya plasentanın doğumdan sonra ayrılamaması ve kanamaya sebep olması gibi sorunlar başta gelir. Tanı konulan miyomların 6 cm’den büyük olması durumunda bu sorunların oluşma riski artar. Ayrıca bilinmelidir ki  anne adaynda zaten varolan miyomların gebelik oluşumuna engel olması çok nadir görülen bir durumdur ve kısırlık sebebi olarak kabul edilmesi için başka hiçbir neden olmaması gerekmektedir.

Gebelikte Miyom Dejenerasyonu

Hamilelik döneminde, hızla büyüyen miyomların beslenmelerinde oluşan aksaklık sebebiyle miyomlarda dejenerasyon meydana gelebilir. Miyom dejenerasyonu gerleşleşen anne adaylarında özellikle miyomların yerleştiği bölgede gebelikte miyom ağrısı dediğimiz şiddetli ağrılar olur. Anne adaylarının bu ağrıyı erken doğum ya da apandisit ağrısıyla karıştırmaları mümkün olduğundan yakından takip edilmeleri gerekir. Gebeliğin 20. ve 22. haftalarında miyom dejenerasyonunun fazla görülmesinden dolayı bu haftalarda daha dikkatli olunmalıdır.

Gebelikte Miyom Tedavisi

Hamilelik döneminde miyomların tedavisi genellikle doğum sonrasına bırakılmaktadır. Eğer doğum sezaryen ile olacaksa ve rahim dışına büyüme gösterdiyse bu miyomlar alınabilir. Fakat çoğu hastada  miyomlar sezaryen sırasında alınmamaktadır. Sebebi; doğum sırasında rahmin kan akımı çok arttığı için miyomun alınması gebelite miyom kanaması riskini beraberinde getirir. Hatta bu kanamayı durdurmak için rahmin alınması gerekebilir. Bu nedenle miyomların yerleşim yerine, büyüklüğüne, kanama riskine göre gebelikte miyom tedavisi belirlenir.

Esra Özcan

KFNH Yoğunbakım Hemşiresi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu