Sağlık

Ayak Çıbanı Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Çıban genellikle bakterilerin neden olduğu (genellikle staphylococcus aureus bakterisi) ani başlangıçlı, ağrılı apselerdir. Daha çok kıl köklerinde meydana gelir. Tıp dilinde adı fronküldür. Çıban vücudun her yerinde çıkabilir. Eğer ayakta çıkarsa ayak çıbanı olarak isimlendirilir.

Ayak çıbanı belirtileri?

  • Çıban çıkan bölgede ilk olarak kızarıklık görülür.
  • Şişlik
  • Zonklayıcı tarzda ağrı
  • Dokunulduğunda sertlik hissetme

Ayak çıbanı nedenleri?

  • Sıkan ve hava almayan ayakkabılar giyme
  • Ayak bakımına ve havalanmasına önem vermeme
  • Bağışıklık sisteminin düşük olması
  • Diyabet, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar
  • Yetersiz beslenme, kansızlık
  • Ayakların aşırı derecede terlemesi

Ayak çıbanı patlatılmalı mıdır?

Ayak çıbanı ilk zamanlarda yani ucu çıkmamış ve rengi kırmızıysa patlatılmamalıdır. Çünkü bu enfeksiyonun yayılmasına neden olur. Eğer çıban olgunlaşmış ve ortasında sarı renkli bir kesit oluşmuşsa doktor kararıyla ve hastane ortamında doktor tarafından patlatılabilir. Böylece iyileşme hızlanmış olur.

Ayak çıbanı nasıl önlenebilir?

Ayak çıbanı, ayak mantarı gibi mikroorganizmaların oluşturduğu hastalıkları önlemek ayak sağlığına önem vermekle mümkündür. Bunun için :

  1. Ayaklarınıza uygun ayakkabı seçin. Ayakkabı ayak parmaklarınızın rahat hareket edebildiği, hava geçirebilen tarzda olmalıdır. Yazları açık ayakkabılar tercih edilmelidir.
  2. Ayaklarınızın günlük bakımına dikkat edin. Ayaklarımız saatlerce ayakkabı içinde kaldığı için bakteri üremesine en uygun yerlerden biridir. Ayaklarınızı her akşam yıkayıp, ayak parmak aralarına  özellikle dikkat ederek iyice kurulayın ve  ardından nemlendiricilerle nemlendirin.Çorabınızı günlük olarak değiştirin.

Ayak çıbanı nasıl tedavi edilir?

Ayak çıbanında ilk zamanlarda ağrıyı gidermek için sıcak uygulama yapılabilir. Doktora gidildiğinde lokal antibiyotikler ( antibiyotikli merhemler), antiseptikli pansuman yapılabilir. Eğer iyileşmiyorsa sistemik antibiyotik tedavisine geçilebilir.

Ayak çıbanına hangi bölüm/doktor bakar?

Ayak çıbanı aile hekimi, dermatolog, cildiye ve zührevi hastalıklar uzmanı tarafından tedavi edilebilir.

Emre Yıldız

Merhabalar ben Emre. Hemşireyim. Anadolu öğretmen lisesinden mezun olduktan sonra. Marmara üniversitesinde hemşirelik bölümünü bitirdim. Şuan işyeri hemşireliği yapıyorum. Mesleğimle mutluyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu