Ayak Ağrıları, Nedenleri Ve Tedavisi?
Ayak ağrıları genellikle yorgunluk kaynaklıdır. Bunun yanında fiziksel ve hastalık kaynaklı sebepler de vardır. Ayak ağrıları, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz.
Aşırı yürüyüş, ayakta fazlaca durmak, dizlerin üzerine fazla yük binecek şekilde oturmak veya beklemek, tırnak batması, topuk dikeni, fazla kilo, yanlış ayakkabı seçimi, düztabanlık, iyileşmeyen açık yaralar, ayak çıbanları, cerrahi müdahale gibi etkenler ayak ağrılarına neden olabilir.
Ayak ağrısından nasıl kurtuluruz?
Yukarıdaki sebeplerin pek çoğu iyileşebilir ya da tedavi edilebilir. Ancak bazılarının tedavisi pek mümkün değildir. Basit tedbirlerle ve uygulamalarla bunlardan kurtulabiliriz.
Örneğin: sürekli aynı tempoda yürümeyip ritim değiştirirsek, sürekli aynı kasa yük bindirmemiş oluruz. Bunun yanında uzun süre ayakta duracak bir mesleğiniz varsa, topuklu ve dar kalıplı ayakkabılar yerine daha rahat spor ve ortopedik tabanlı ayakkabılar seçmeniz ağrının azalmasını sağlar. Eğer sürekli oturur pozisyonda masa başı bir iş yapıyorsanız ayaklarınız şişer. Çünkü ayak oturma pozisyonunda aşağıda kaldığından baldır ve kaslar ise katlanma pozisyonunda olduğundan ayakların dolaşımı yavaşlar. Bundan dolayı sürekli oturan kişilerde arada bir ayaklarını açmak ve dolaşımı düzenlemek adına ufak yürüyüşler yapmalılar. Tırnak batması ayak parmaklarının şiddetli ağrısına sebep olur. Bunun en büyük nedeni ise yanlış kesilen tırnaklardır. Tırnaklar ayaklarda düz ellerde oval kesilmelidir.
Yanlış, ucuz ve kalitesiz ayakkabılar, kalıpları dar, ayak numaramızdan küçük alınan ayakkabılar ayak ağrısına sebep olur. Dar kalıplı ayakkabılar özellikle kadınlarda bünyon ayak denilen (başparmak kemiğinin ve ekleminin büyüyüp genişleyip dışarı doğru kayması) hoş olamayan bir rahatsızlığa sebep olur.
Hastalıkların neden olduğu ayak ağrıları nelerdir?
Romatoit artrit genellikle ayak bileğinde oluşan iltihaplı bir enfeksiyon türüdür. Şişlik, morarma ve ödem gibi belirtileri vardır. Bu rahatsızlıkta doktor gözetiminde tedavi uygulanmalı ve kontrole gidilmelidir.
Ayak çıbanları, kıl dönmeleri ayakkabı vurması da ilaçla ve doktor gözetiminde tedavi edilir. Burkulma incinme zedelenme gibi durumlarda da soğuk kompres işe yarar ama ağrı hala devam ederse doktora başvurulmalıdır.
İki nedenle meydana gelen ayak ağrılarının tedavisi daha zordur. Diyabet yani halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen durumda ayaklarda iyileşmeyen yaralar ve ayak tabanlarında yanma hissi görülür. Diğer bir durum ise bacaklarda damar tıkanıklığıdır. Eğer ayağınızda yara ve yanma varsa çok uzun süredir iyileşmiyorsa acilen doktorunuza başvurun.
Doğuştan gelen ayak kasları koordinasyon bozukluğu, kemiklerin şekil bozukluğu, düztabanlılık tedavisi olmayan durumlardır. Ayak ağrıları sadece belli bir süre geçirilebilir. En iyi rahatlatma yöntemi ise uzanarak dinlenmektir.