Her 5 kadından birinde görülüyor!
Aşırı Aktif Mesane Sendromu adına aşina olmadığımız ama belirtilerinin milyonlarca kişiyi etkisine aldığı, kişinin yaşamını alt üst eden bir üriner sistem hastalığıdır.
Aniden gelen sıkışma hissi ve şiddetli idrar yapma isteği, gündüzleri sık sık idrara gitme hatta idrar kaçırma geceleri de defalarca idrar yapma (noktüri) bu sendromun belirtilerinden bazıları… Üstelik kadınların idrar kaçırmadan dolayı yaşadığı utanç, kötü koku olur endişesiyle toplumdan kendilerini soyutlaması, cinsel ve iş yaşantılarının olumsuz etkilenmesi de cabası.
Türk Kontinans Derneği Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Aybek, Denizli bölgesinde yaptığı çalışmayla bu sendromun çok önemli bir sağlık sorunu olduğunun altını çizmiştir.
Temel yakınması ani sıkışma hissi olan 18 yaş ve üzeri kadınlarda yapılan çalışmayla varılan nokta: Her 5 kadından birinde ve her 7 erkekten birinde aşırı aktif mesane hastalığı görülüyor. Yaşın artmasına bağlı olarak erkeklerde ve kadınlarda bu sorunun görülme sıklığı da artmaktadır. 60 yaşından sonra ise her 3 kadından birinde aktif mesane görülüyor.
Aşırı Aktif Mesane Sendromu Neden Olur?
Mesanede zamanı ve sıklığı belli olmayan kontrolsüz kasılmalar meydana geliyor. Mesane kasları idrara aşırı bir şekilde duyarlı olduğundan mesane dolumu sırasında az miktarda idrar depolansa dahi mesane istemsiz olarak kasılıyor ve eksternal sfinkter idrar akışını durduramadığı için idrar kaçırma meydana geliyor.
Çay Tiryakileri Risk Altında
Kafeini yüksek dozda tüketen kişilerde mesane kasılmalarının yaklaşık 2,5 kat daha fazla olduğu bulunmuş. Bu da ani sıkışma hissinin daha fazla olması demektir. Kahve mi? , Çay mı? polemiğine girenlere ise çarpıcı bir gerçek: Çay tüketenlerde kahve tüketenlere göre belirtilerin görülme sıklığı daha fazladır.
Aşırı aktif mesanesi olan kadınların ve erkeklerin en büyük sorunu idrar kaçırmalarını yaşlılığın doğal bir sonucu olarak nitelendirmeleridir. Bu durumu kanıksayan hastalar koruyucu ped kullanımı, yedek iç çamaşırı taşıma, elbise seçimi ve sıvı alımını kısıtlama gibi yaşam tarzı değişikliklerine giderler.
Hastalar potansiyel idrar kaçırma önlemi olarak tuvaletlerin olduğu yerlerde kendilerine yeni yaşam alanı oluştururlar. Tuvalet olmayan yerlere gitmek, toplu taşıma araçlarına binmek istemezler. Bazen kapı komşularına gitmekten bile kaçarlar. Evden çıkmayarak kendilerini toplumdan soyutlamaya başlarlar.
Depresyon Eğilimi Yüksek
Aktivite kısıtlamaları, yaşam tarzı değişiklikleri, işi bırakmak zorunda kalma, kendini değersiz ve pis hissetme zaman içinde anksiyete ve depresif belirtilerde artışa neden olur. Avrupa’da yapılan bir çalışmada, aşırı aktif mesaneli kişilerin %32’si yaşadıkları belirtilerin depresyonda hissettirdiğini, %28’i de çok stres yaşadıklarını söylemiştir.
Cinsel ilişkiye girmekten de kaçınıyorlar
Aşırı aktif mesaneli kadınlar idrar tutmayı kontrol edemedikleri için çekiciliklerini de kaybettiklerini düşünür, kendilerini beğenmemeye başlarlar. Aynı zamanda cinsel ilişki sırasında idrar kaçırmadan kaynaklı ıslaklık cinsel ilişkiyi hem kötü etkiler hem de büyük bir utanca neden olur. Tüm bu sebeplerden dolayı çoğu hasta eşleriyle cinsel ilişkiye girmek istemediklerini, utanç duyduklarını dile getirmektedir.
Yaralanma Riski 2 Kat Fazla
Bu hastaların ani sıkışma hissi nedeniyle tuvalete koşarken düşüp yaralanma ihtimalleri de aşırı aktif mesanesi olmayanlara göre iki kat daha fazladır. Hatta kemik erimesi olan yaşlılarda kırık riski de söz konusudur.
Aşırı Aktif Mesane Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Bu tip hastalar için davranışsal tedavi yöntemleri iyileşmenin ilk basamağını oluşturur (kafein-sıvı alımı kısıtlanması, kegel egzersizleri, mesane eğitimi vb.). Bunlar işe yaramadığında ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Gün içinde 8 defadan fazla idrar yapılıyorsa ve geceleri en az 2 kez idrar yapmak için uyanılıyorsa, ani sıkışma hissiyle idrar kaçırma şikâyetleri varsa mutlaka üroloji doktoruna başvurulmalıdır.