Gebelik

Anne Karnında Bebek Ölümü Neden Olur?

Anne karnında bebek ölümü nedenlerini üç başlık altında incelenmelidir. Bunlar;

Anne Karnında Bebek Ölümü (Bebeğe bağlı nedenler)

Doğumsal  yapısal anomaliler anne karnında  bebek ölüm nedenleri  içinde en fazla kısmı oluşturur. Kalp  anomalileri ve beyindeki anomalileri bebeğin anne karnındaki ölüm nedenleri arasında  önemlidir. Bebeğin omurgası  üzerinde açık kalan bir delikten omuriliğin bir kısmının dışarı fıtıklaşma durumunlarında da (nöral tüp defektleri) bebek anne karnında kaybedilebilir. Yapısal bozuklukların birçoğu  gebeliğin 20. haftasında detaylı ultrason yapılarak tanılanabilir. Bu nedenle 20. gebelik haftasında yapılacak detaylı USG tanıda yardımcı olur.

Kan uyuşmazlığı da anne karnında bebek ölümüne neden olabilir. RH uyuşmazlığı; annenin kanı Rh negatif (-) ve babanın kanı Rh pozitif (+) olması halinde, anne karnındaki bebeğin kanı da Rh pozitif  (+) ise bu duruma RH uyuşmazlığı denir. Böyle bir çiftin ilk çocuklarında herhangi bir sorun ortaya çıkmazken, ilk bebek doğduktan sonra önlem alınmazsa ikinci bebeğin hayatı tehlikeye girer. Detaylı bilgi için……. Gebeliğin  28. haftasında ve doğum sonrasında enjeksiyon (anti D) yapılarak bu rh uygunsuzluğunun bir sonraki gebelikte ortaya çıkaracağı sorun azaltılabilir.

Anne Karnında Bebek Ölümü (Plasentaya bağlı nedenler)

Plasenta toplumda bebeğin eşi denilen yapıdır. Bir ucundan  kordon (göbek bağı) çıkarak bebeğin göbeğine bağlanır ve rahim duvarına yapışmış halde bulunur. Plasenta  doğumdan önce özellikle yüksek tansiyon ve preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) durumlarında yapıştığı rahim duvarından ayrılabilir. Bebeğe giden kan akımı plesantanın erken ayrılmasından dolayı azaldığı için bebek kaybedilebilir.

Plesantadaki damar  travması, plasentayı ve bebeği saran zarların enfeksiyonu da bebek ölümüne neden olabilir.

Anne Karnında Bebek Ölümü (Anneye bağlı nedenler)

Diyabet  ve hipetansiyon  anneye bağlı nedenler arasında en önemlileridir. Gebelik öncesi diyabeti  olanlar kan şekerleri iyi düzenlenmiş şekilde gebe kalmalıdırlar. Gebeliğe bağlı diyabet  de oluşabilir. Gebeliğin 26.-28. haftalarında gebeliğe bağlı diyabet tanısı için şeker yükleme testi yapılmalıdır.

Anne karnında bebeğin öldüğü nasıl anlaşılır ?

Eğer ilk hamilelik ise  anne  bebeğin hareketlerini  hamileliğin  19. ila 20. hafta sonrasında,  ikinci veya daha sonraki gebelik  ise  4. aydan itibaren hissetmeye başlayabilir. Sağlıklı bir bebek anne karnında hareket halindedir. Eğer bebekte herhangi bir nedenle oksijenlenme azalmış ise bebeğin hareketlerinde azalma olur. Bebeğin hareketlerindeki azalma sonrası bazen bebekler kaybedilebilir. Bu nedenle gebe kadın bebek hareketlerinde azalma hissederse mutlaka doktora başvurmalıdır. Gebeliğin 24.- 25. haftalarından sonra bebek hareketlerinde azalma olduğunda kadın ilk önce şekerli bir şeyler içmeli (meyve suyu vb.), bol sıvı almalı ve sol yana yatarak istirahat etmelidir. Bunları yapmasına rağmen bebek hareketlerinde artma olmuyorsa doktora başvurmalıdır. Eğer gebenin kanama veya ağrı şikayeti varsa da mutlaka doktora başvurmalıdır.

Eğer bebek anne karnında ölmüşse gebelik belirtileri gerilemeye başlar. Bunlar memelerdeki dolgunluğun azalması, kilo kaybı, bebek hareketlerinin hissedilmemesi, bebek kalp seslerinin duyulamaması, kandaki fibrinojen değerlerinin azalmaya başlaması ve koyu vajinal kanamadır. Bu durumda bebeğin anne karnından tahliyesi mümkün olduğu kadar kısa süre içinde gerçekleştirilmelidir. Yoksa anne hayatı tehlikeye girebilir.

Eğer bebek bir anne karnında ölürse, gebe bunu ilk aylarda anlayamaz.

Mercan BOZKURT

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu