Anensefali (Beynin Oluşmaması) Ve Akrani
Spina bifida ve anensefali ‘nöral tüp defektleri’ olarak adlandırılan anomalileri oluştururlar. Tüm doğumların %0.03’ünde görülen anensefali kafatasının üst kısmı ve beynin gelişmemesi ile karakterize bir doğumsal kusurdur. Kafatasının oluşmaması da akrani ya da eksensefali olarak adlandırılır.
Anensefali nedenleri
Anensefalinin nedeni tam olarak bilinmemektedir, genetik ve çeşitli faktörlerden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. İşte en yaygın nedenleri:
- Genetik
- Gebenin yetersiz folik asit alımı
- Gebelik öncesi veya gebelikte tip 1 diabet hastalığı
- Anne adayının çok kilolu olması
- Aşırı sıcağa maruz kalma
- Bakır ve çinko eksikliği
- Anne adayında sara hastalığı
Anensefali tanısı
Anensefali tanısı gebelikte 14. haftadan itibaren tüm vakalarda ultrasonografi ile konabilir. Tanı ultrasonografi ile kafatasının üst kısmının bulunmamasına dayanarak konur. MS-AFP anensefali durumunda anne kanında artış gösterir.
Anensefali tedavisi
Anensefalinin hiçbir tıbbi tedavisi yoktur. Doğumların % 75’i ölü olarak gerçekleşir. Canlı doğanların da yaşaması imkansızdır. Anensefali durumunda gebelik sonlandırılmalıdır. Tedavisi bulunmasa da olması önlenebilir.
Anensefali nasıl önlenir?
Anensefali nöral tüp defekti denen anomali grubundan olduğundan anne adayı nöral tüp defektlerinden korunduğunda aynı zamanda anensefaliden de korunmuş olur. Folik asit kullanımı nöral tüp defekti görülme sıklığını azalttığında dolayı anne adayları gebelik öncesinden başlayarak gebeliğin 3. ayı bitene kadar günde 0.4 mg folik asit vitamini kullanmalıdırlar.
Önceki gebeliklerinde anensefali tanısı alan anneler ne yapmalı?
Anensefalili bebek doğuran anneler bir sonraki planladıkları gebelik öncesinde folik asit kullanmaya başlamalıdırlar. Gebelik sırasında da MS-AFP ya da ultrasonografi ile prenatal tarama yapılmalıdır.
Mercan Bozkurt