Gebelik

Bebek Sahibi Olmak İsteyenlerin Umutları ‘’ Doğurganlık Aşısı ’’ İle Yeniden Canlanacak

Bebek sahibi olmanın hayalini kuran fakat sağlık sorunları(Endometriozis, Polikistik Over Sendromu, PID, Anovulasyon, Endometrioma(Çikolata Kisti),Miyomlar vb.) ya da bireysel faktörlerden dolayı bu hayali gerçekleşemeyen kadınlara ‘’Doğurganlık Aşısı’’ adı verilen  yeni geliştirilmiş teknik ile tüp bebek tedavisi alan fakat tedavinin başarısızlıkla sonuçlandığı kişilere anne olma şansı sunuyor. Peki; bebek sahibi olmak isteyen bir çok kişiye umut olan doğurganlık aşısı nedir , kimler yararlanabilir ve uygulanış şekli nasıldır?

Doğurganlık Aşısı Nedir ve Nasıl Uygulanır ?

Normal gebelik süreci embriyonun (spermin yumurtayı döllemesi sonucu oluşan zigotun arka arkaya mitoz bölünme geçirmesi ve hücre sayısının artması sonucu oluşan yapı), uterusun(rahim) endometrium tabakası adı verilen ve halk arasında rahim iç tabakası olarak bilinen bölümüne implante(yerleşme) olması ile gelişme gösteren bir süreçtir.Embriyonun, endometriuma implante olana kadar geçen süre ise implantasyon süresi olarak adlandırılır.Embriyonun,endometrial alana tutunmasında çeşitli biomarkerlar sorumludur.Tam olarak ispatlanamamış olsa da bazı  çalışmalara göre endometrium gronulosit salıcı hormon ile yıkanır buradaki amaç rahim içi denilen alanı kuvvetlendirmektir ayrıca embriyonun uterusa transferinden önce anne adayının uterusunun implanstasyon sürecine destek olmak amacıyla menstrual siklusun (adet dönemi) 12. ve 18. günleri arasında Kortikotropin Saldırıcı Hormon(CRH) uygulanır.

Doğurganlık Aşısından Kimler Yararlanabilir?

Bazı sağlık sorunları örneğin; polikistik over hastalığı, endometriozis, endometrium kalınlaşması, çikolata kisti olarak bilinen endometrioma ve endometriumda enfeksiyon bulunan ve pıthılaşma sorunu vb. yaşayanların  tüp bebek tedavisi aldıkları halde tedavileri birden fazla  başarısızlıkla sonuçlandı ise, abortus(düşük) öyküsü varsa ve 40 yaşını geçmemiş her kadına uygulanabilmektedir.

                                                                                                      Kübra VURAL

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu