Sağlık

Alerjik Bronşit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik bronşit halk arasında nefes borusunun aşırı duyarlılığı olarak bilinen, nefes darlığı ve hırıltılı solunum şikâyetlerinin görüldüğü bir hastalıktır.

Nefes boruları dışarıdan alınan havayı akciğere iletirken solunan maddeleri tanıma, bildirme ve temizleme görevini üstlenen mukoza tabakası ile kaplıdır. Ancak alerjik bünyesi olan kişilerde nefes borusundaki bu mukoza normalden daha fazla duyarlıdır. Aşırı duyarlılık sonucunda soluk borusu kasılır, salgılar artar, nefes yolu daralır ve nefes darlığı şikâyetleri görülür.

Alerjik Bronşit Belirtileri Nelerdir?

  • Nefes darlığı
  • Hırıltılı solunum
  • Sık sık ve zor nefes alma
  • Ağız etrafının morarması

Alerjik Bronşit İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Toz, küf, polen gibi alerjenler
  • Hava kirliliği
  • Sigara dumanı
  • Ani sıcaklık değişimleri
  • Nem değişiklikleri
  • Aşırı egzersiz

Alerjik Bronşitin Tehlikesi Nedir?

Solunum sırasında nefes borusunun aşırı duyarlılığı sonucu nefes borusunda kasılma ve daralma görülür.  Bu kasılma ve daralmanın sonucunda nefes borusunda biriken salgı ve balgam mikrop barındırarak akciğerin zedelenmesine yol açabilir. Bronşit tedavi edilmezse farklı komplikasyonlara neden olabilir.

Alerjik Bronşit Tanısı Nasıl Konur?

Nefes borusunun aşırı duyarlı olup olmadığı solunum fonksiyon testi (SFT) ile belirlenir. Solunum fonksiyon testinin amacı; akciğerlerin fonksiyonel durumunu ve kapasitesini ölçmektir.

Solunum fonksiyon testi spirometre adı verilen cihaz ile yapılır. Hasta oturur pozisyon alır. Burnu mandalla kapatılır ve burundan nefes alıp vermesi engellenir. Derin bir nefes alıp hızlıca vermesi istenir. Birkaç kez tekrarlanan bu nefes alışverişi sonrasında test sonuçları elde edilir.

Test sonucunda elde edilen değerler beklenen değerden %80 oranında daha düşükse bu anormal bir durum demektir. Eğer bu anormal durum nefes açıcı ilaçlar ile %12 oranında yükseliyorsa alerjik bronşit tanısı konur.

Alerjik Bronşit Durumunda Hangi Bölüme/Doktora Başvurulur?

Alerjik bronşit olan hastaları alerji uzmanı veya göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalıdır.

Alerjik Bronşit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle vücudun hassasiyet gösterdiği alerjen maddeler uzak durmak öncelikli tedavi basamağıdır. Ancak hastalığın ilerleyip bireyi daha fazla rahatsız ettiği durumlarda solunum yolundan alınan rahatlatıcı ilaçlar doktor kontrolü altında kullanılabilir.

Büşra Tekin

Büşra Tekin 1994 yılında Zonguldak’ta doğdu. 2012 yılında Zonguldak Kozlu Anadolu Lisesinden mezun oldu ve aynı yıl İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünü kazanıp lisans eğitimine başladı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünden 2016 tarihinde mezun oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu