Alerji Nedir, Nasıl Gelişir, Nedenleri Nelerdir?
Alerji, aynı miktarda ve aynı ortamdaki maddelerin bazı kişilere zarar vermezken, bazılarında aşırı duyarlılık göstermesi durumudur. Toplumun çok büyük bir kısmı alerjik yapıya sahiptir.
Bağışıklık sistemimiz, çevresel şartlarla vücudumuza burun, nefes yolları ve deriden giren yabancı ve zararlı maddelere karşı vücudumuzu koruyarak bu maddeleri ya yok eder ya da vücuda girmesine engel olur. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda, normalde vücuda herhangi bir zarar vermeyen maddelere karşı vücut farklı reaksiyonlar geliştirebilir. Vücut ile farklı yollarla teması olan maddeleri vücut yabancı olarak (antijen) algılar ve reaksiyon geliştirir.
Vücudumuz alerjik maddeyle bir kere karşılaşırsa bağışıklık sistemimiz o maddeyi tanır ve onunla her karşılaştığında benzer reaksiyonu geliştirir. Uzun süre o maddelerle karşılaşmadığında ise unutmaya başlar.
Alerji Nedenleri Nelerdir
Alerjinin en sık nedenleri arasında her evde bolca bulunan ev tozu akarları, bahar aylarında polenler, bazı böcekler (arı vb.), bakteriler, evde beslenen hayvanların tüyleri ve bazı besinler (çikolata, yumurta, çilek) yer alır.
Alerji her ne kadar genetik sebeplere bağlı olsa da ortaya çıkışında çevremizdeki faktörlerin de etkisi büyüktür. Ne kadar çok alerjenlere maruz kalınırsa, alerjik hastalıklar o kadar çok ortaya çıkar. Alerjine neden olan madde ile temas etmediğimiz, uzak kaldığımız sürece sorun yaşanmaz. Ayrıca mevsimler de alerjinin ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır. Vücudun bağışıklık sisteminin zayıf dönemi olan hastalık ya da hamilelik dönemlerinde alerjenler daha çok tepkiler geliştirebilir.
Alerji belirtileri herkeste farklılık gösterebilir ve belirtilerin şiddeti değişebilir. Genel alerji belirtileri burun akıntısı, burunda kaşıntı, hapşırma, geniz akıntısı, hırıltılı nefes alıp verme, nefes darlığı ve vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olarak bilinir. Alerjiyi önlemek için alerjiye neden olan faktörleri ortadan kaldırmak gerekir. Evde bulunan tüylü oyuncaklar kaldırılmalı, yünlü yastık ya da yorganlar kullanılmamalıdır. Eğer alerjinin nedeni küflü ortam ise oda sürekli havalandırılmalıdır. Güneşe karşı alerjimiz varsa dışarı çıkarken gözlük ve şapka takılmalıdır. Kişinin ilaç ve benzeri maddelere karşı alerjisi varsa daha da dikkatli olmalıdır. Hastaneye gittiğinden hekimine mutlaka alerjisi olduğu ilacın adını söylemelidir. Aksi takdirde anafilâksi dediğimiz ve hastanın ölümüne neden olabilecek bir durum ortaya çıkar.
Alerjide uygulanacak tedavi, hastalığın tipine, şiddetine, hastalığa neden olan alerjene göre değişir. Böyle durumlarda alerji polikliniğinden randevu alınmalıdır. Verilecek olan ilaç da buna göre farklılık gösterir. Ev tozuna ya da polenlere karşı alerjisi olanlarda etkili olan aşı da tedavi yöntemlerindendir.