Hayvan Bakımı

Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?

Balıklarınızın sağlıklı bir ortamda yaşaması için akvaryum temizliği oldukça önemlidir. Öyleyse akvaryum temizliği nasıl yapılır sorunun yanıtını birlikte arayacağız.

Akvaryumun temizlenmemesi suyun yapısını bozar. Bu da balıklarınızın zarar görmesine ve hastalanmasına sebep olur.

Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?

1- Hazırlık Aşaması

Daha önceden dinlendirip hazırladığınız temiz suyla dolu bir fanus veya akvaryumun içine tüm balıklarınızı geçirin. Sonra akvaryumunuzun içindeki filtre, ısıtıcı, yavruluk, bitki ve çeşitli aksesuarları dışarı çıkarın. Son olarak akvaryumunuzun içindeki tüm suyu boşaltın.

2- Temizlik Maddesi Seçimi

Temizliğe başlamadan önce yapılacak en önemli şey, neyle temileyeceğinize karar vermektir.

Ne kadar arındırdığınızı düşünseniz de akvaryumun içinde kalıntılar olabileceğini unutmamalısınız.

Tuz ruhu, sabun ve deterjan gibi kimyasal madde içeren temizlik ürünlerini kullanmanız asla tavsiye edilmez.

Sadece kirli akvaryum değil kimyasal maddeler de suyun yapısını tamamen değiştirir. Bu da balıklarınızı kaybetmenize sebep olabilir.

3- Temizlik

Tamamen boşalttığınız akvaryumu artık temizleyebilirsiniz.

Akvaryumunuzun yarısını ılık suyla doldurun. Kahve fincanının yarısı kadar bir miktar beyaz sirkeyi suyun içine ekleyin.

Kullanılmamış bir sünger yardımıyla, tüm akvaryumun içini ovalayarak temizleyin.

4- Aksesuar ve Aparatların Temizliği

Akvaryumunuz için gerekli olan aparatlar ve dekorasyon için kullandığınız aksesuarlar da akvaryumunuz gibi kirlenir. Akvaryumu temizleyeceğiniz zaman onları  da temizlemeniz gerekir. Aksi takdirde kirli sudan çıkan eşyaları temiz suya koyarak, eskisi gibi kirli bir akvaryum suyu elde edersiniz.

Yine ılık su ile filtrenizin içindeki süngeri ve dışını güzelce temizleyin. Isıtıcınızın ve akvaryum dekorasyonunun temizliğini de ılık su ile yapın. Gerekirse temiz bir süngerle onları da hafifçe suyun içinde temizleyebilirsiniz.

5- Durulama Arındırma

Akvaryumunuzu temiz ve ip dökmeyen bir bezle yapın. Bezi sık sı sudan geçirip tekrar silin.

Temizlik sırasında akvaryumunuzda rahatsız edici bir koku varsa, sirke kullanmadan, sadece ılık suyla tekrar temizleyin.

Bir kağıtla veya gazeteyle durulama yapmayın.

6- Temiz Su

Akvaryumunuzu temizleyeceğini zaman akvaryumunuzun kapasitesi kadar suyu dinlendirmeyi unutmayın. Temizlediğiniz akvaryuma mutlaka dinlenmiş su koyun.

Sudaki kloru ortadan kaldırmak istiyorsanız, su düzenleyici kullanın. Satın aldıktan sonra talimatları okumayı kesinlikle unutmayın.

7- Sıcaklık

Son olarak akvaryumunuzun sıcaklık ayarını yapın. Beslediğiniz balıkların yaşayabileceği ideal sıcaklığa göre akvaryumunuzun sıcaklığını ayarlayın.

Suyun sıcaklığı ayarlandıktan sonra balıklarınızı akvaryuma geçirebilirsiniz. Sıcaklık olması gereken dereceye ulaşmadan balıklarınızı asla akvaryuma geçirmeyin.

Temizlik Yapmamak İçin Öneri

Akvaryumunuz çok büyükse, sık sık temizlik yapmak zor olabilir. Böyle durumlar için dış motor destei alabilirsiniz.

Saatte iki ton su çeviren bir dış motor alarak akvaryum temizliğinden kurtulabilirsiniz. Dış motor, çok daha nadir temizlik yapmanızı sağlar.

Dış motor kullanıyorsanız, uzun aralıklarla akvaryumunuzdaki suyun yarısını dinlenmiş temiz su ile değiştirerek suyun yapısını koruyabilirsiniz.

5hawol

1991 doğumlu, yeşile ve gökyüzüne tutkun biriyim. Her konuda söyleyecek bir sözüm, yazacak bir paragrafım ve okunacak bir şiirim vardır. Hayatın her hediyesine siyah inci muamelesi yapar, sevgiyle kucaklarım. Bildiklerinizin altını çizmek, bilmediklerinizi göstermek için buradayım. Kalemimin faydalı olması dileğiyle^^

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu