Sağlık

Akut Bronşit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Akut bronşit, bronş adı verilen büyük solunum yollarının enfeksiyonudur. Genellikle soğuk algınlığını takiben ortaya çıksa da bazen kızamık gibi hastalıklardan sonra da görülebilir. Akut bronşitle en fazla sonbahar ve kış aylarında karşılaşılır ve daha çok çocukları etkilemektedir.

Akut bronşite sebep olan etkenlerin başında virüsler gelmektedir. Bu virüsler genellikle İnfluenza, Parainfluenza virus, Rhinovirusler, Respiratuar sinsisyel virus, Adenovirus’lerdir. Nadiren de olsa bakterilerin sebep olduğu akut bronşitle de karşılaşılabilir. Bu bakteriler ise genellikle Mycoplasma pneumoniae, Bordetella pertussis ve Chlamydia pneumoniae’ dir. Ayrıca bu rahatsızlığa iklim koşulları da sebep olabilmektedir.

Akut Bronşit Belirtileri

Hastalık genellikle burun ve boğaz enfeksiyonu şeklinde başlamaktadır. Burunda akıntı, hapşırma, gözlerde kızarıklık ve yanma şeklinde kendini gösterir,  kuru öksürük ve boğaz ağrısı ile devam eder. Daha sonra bu şikayetlere balgam da eklenebilir. Yaşlı bireylerde öksürük nefes darlığına sebep olabilmektedir. Ayrıca akut bronşitte, halsizlik, kırgınlık, göğüste yanma, özellikle soluk alıp verme esnasında göğüs ağrısı ve yüksek ateş de görülen belirtiler arasındadır.

Akut Bronşit’te Tanı

Akut bronşitte tanı, hastanın fiziksel muayenesi ve hastalık öyküsü ile kolayca konmaktadır. Tanı için ayrıca laboratuvar tetkiklerine gerek duyulmamaktadır. Ancak eğer hekim ikinci bir enfeksiyondan şüpheleniyorsa ek olarak testler yapılmasını isteyebilir. Örneğin zatürreden şüphelendiğinde akciğer röntgeni çektirilmesini isteyebilir.

Akut Bronşit’te Tedavi

  • Akut bronşit genellikle analjezik- antipiretik (ağrı kesici- ateş düşürücü) ilaçlarla tedavi edilmektedir. Balgam için öksürük ilaçları da verilebilir. Ayrıca bol su içmek de balgam çıkarmaya yardımcı olacaktır.
  • Hastalığa genellikle virüsler sebep olduğundan antibiyotik tedavisine gerek duyulmamaktadır. Ancak yüksek ateşle seyreden bir durum varsa antibiyotik tavsiye edilir.
  • Hastaların birkaç gün istirahat etmesi akut bronşit belirtilerinin şiddetinde azalmaya yardımcı olacaktır. Hasta odasının sıcak ve nemli olmasına dikkat edilmelidir.
  • Şiddetli öksürük durumunda buhar banyosu tavsiye edilebilir.
  • Hastaların bulunduğu yerde sigara içilmemeli ve deodorant gibi tahriş edici maddelerden uzak durulmalıdır.

Akut Bronşit İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Bronşit için göğüs hastalıkları bölümüne gidilmelidir

Şeyma Aracı

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu