5 Aylık Gebelik (17.-20. Haftalar Arası)
5 Aylık Gebelik (17.-20. Haftalar Arası)
17 haftalık hamilelik
Bebeğinizin kaşları ve saçı gebeliğin 17. haftasında gelişir. Bebeğiniz hıçkırmaya başlar. Özellikle ilk gebeliğiniz değilse bunları hissedebilirsiniz. Bebek doğum sonrası ısı farklılığına karşı dengeleyici olan yağ dokusunu oluşturmaya başlar.
18 haftalık hamilelik
Kemik yapıları bebekte güçlenmeye başlar, ilk kemikleşmeye başlayan yapılar iç kulak ve bacak kemikleridir. Bebeğin işitme sinirleri iç kulaktaki kemiklerin gelişmesiyle birlikte gelişir ve bebeğiniz duymaya başlar. Bebeğiniz sizin mide seslerinizi, kalp atışlarınız ve kan akışını duyabilir. Bebeğin yutma işlevinin gelişmesiyle bebeğiniz içinde bulunduğu sıvıdan her gün yutabilir.
19 haftalık hamilelik
Bebeğin cildinde verniks denilen koruyucu yağlı bir tabaka bu haftada oluşur. Bebeğin böbrek gelişimi devam eder, bebek idrar yapmaya başlar.
İşitme duyusu daha da geliştiğinden birçok farklı sesleri işitebilir, hatta sizin konuşmalarınızı bile. Bebeğinizle konuşur veya ona şarkı söylerseniz sesinizi ayırt etmesi mümkündür.
20 haftalık hamilelik
Bebeğinizin cildi daha da kalınlaşır ve cilt katmanları oluşur. Tırnakları ve saçı gelişmeye devam eder. 20. hafta civarında anne bebeğinin hareketlerinin hissetmeye başlar.
Gebeliğin 5. ayında annede görülen değişiklikler
- Hamileliğin yarısı bu ayda tamamlanır ve göbek çevresinde rahim hissedilir.
- Bebeğin hareketleri ilk olarak bu ayda hissedilmeye başlanır, başta bu hareketler anneyi tedirgin etse de ileri gebelik haftalarında düzenli olarak görülür.
- Bebeğin organlarının gelişimi ve büyümesinde etkili olan hormonların artışı bu ayda devam eder.
- Annenin dolaşım sistemi genişlemesini sürdürür. Annenin tansiyonu normalden daha düşük olduğundan kalkarken bulantı, baş dönmesi, bayılma hissi yaşayabilir.
- Daha çok plazma dediğimiz kan serumu olarak vücutta kan yapımı artarak devam eder. Vücutta demir ihtiyacı artmıştır, sebebi ise serum üretimine göre kırmızı kan hücresi üretiminin daha az olmasıdır. Kan üretimi için günlük yeterli olan 30 mg demir alınmazsa eksiklik nedeniyle kansızlık oluşur. Kansızlık sonucunda da halsizlik, yorgunluk, enfeksiyonlara karşı direnç azalması görülür.
- Hamileliğe bağlı olarak diş eti ve buruna giden kanın artmasına bağlı dişeti ve burun kanaması, burun tıkanması gibi şikayetler görülebilir.
- Akciğer kapasitesi hamileliğin etkisiyle genişlediğinden anne daha hızlı nefes alıp verir ve bazı gebeler nefes darlığı yaşayabilir.
- Hamileliğe bağlı olarak sindirim sisteminin tembelleşmesi ve rahmin büyümesi ile mide yanması ve kabızlık şikayetleri oluşabilir.
- Süt bezlerinin gelişmesi ve memeye giden kanın artmasına bağlı memenin büyüklüğü artar. Memedeki damarlar belirginleşir.
- Rahmin büyümesi ile anne yürüme, oturma, ayağa kalkmada zorluklar yaşar. Alt karın ve sırtta ağrı hissedebilir. Kramp tarzı ağrı ya da kasık ağrısı hissedilebilir, sebebi ise rahmi yerinde tutan bağların özellikle ani hareketlerle gerilmesidir, zarar veren bir durum değildir.
- İdrar yollarından enfeksiyon görülme riski artar. Bu tür enfeksiyonlar erken doğum riskini artırdığından dolayı karın ağrısı, sırt ağrısı, ateş, idrar yaparken yanma gibi idrar yolları enfeksiyonları belirtilerini yaşamanız halinde doktora başvurunuz.
- İnce, beyaz akıntı normaldir ve artmış durumdadır. Kaşıntının eşlik ettiği akıntı, sarı ya da yeşil ve kötü kokulu akıntı olması halinde tedavi uygulanmalıdır.
- Hamilelikte 20. haftaya varıldığı zaman yaklaşık 4-5 kg alınmış olunmalıdır.
Doktora başvurmanız gereken durumlar:
- Ağrılı idrara çıkma
- Şiddetli kusma
- Vajinadan bol, sulu akıntı gelmesi
- Ateş, soğuk algınlığı
- Lekelenme şeklinde kanama, şiddetli kanama, kramp ve ateşle görülen kanama
- Geçmeyen ve şiddetli baş ağrısı, görme bulanıklığı, baş dönmesi
- Kanama ya da ateşle görülen ağrılar