Kadın Sağlığı

Adet dönemi temizlik

Adet dönemi temizlik (Menstruasyon hijyeni) kadın sağlığı açısından doğru bilinmesi gereken bir konudur. Özellikle ergenlik dönemine yeni geçiş yapmış genç kızlara doğru bilgi verilmelidir.

Adet kanaması yaklaşık ayda bir defa vajinadan gelen bir kanamadır. Normalde kadınlar 21-35 günde bir adet (mestruasyon) olurlar. Kanama süresi normalde 3-7 gün arasında değişir. Önceleri fazla ve koyu renkli olan kanama miktarı giderek azalır. Kanamanın devam ettiği günler boyunca doğru temizlik yapılmalıdır. Adet döneminde rahmin iç kısmında yer alan endometriyal dokunun kalınlaşan tabakası dışarı atılmaktadır. Bu doku mikropların çok sevdiği bir ortamdır. Adet dönemi temizlik doğru yapılmadığı takdirde kadınlarda enfeksiyon oluşma riski artar.

Adet kanaması sırasında rahimden gelen kan kullanılan pet ile dış üreme organları arasında birikmektedir. Dış üreme organları derisi üzerinde biriken bu kan artıkları mikropların yerleşmesi ve üremesi için oldukça uygun bir ortamdır.  Cildimizin üzerinde doğal olarak bulunan mikroplar, cilt temizlenmediği zaman, cildimize zarar verecek şekilde üremeye başlar. Ayrıca dış üreme organlarının ve haznenin (vajina), idrar ve gaita (dışkı) ile kirlenme olasılığı vardır. Bu nedenle adet döneminde, doğru tuvalet temizliğinin yapılması önemlidir.  Aksi halde, dış üreme organlarına gelen bu mikroplar yalnızca burada yerleşmekle kalmaz, hazneden içeriye doğru giderek iç üreme organlarında ve idrar yollarında da iltihap oluşmasına neden olabilirler.

Adet dönemi temizlik (Menstruasyon hijyeni ) nasıl yapılır?

  • Petlerin, tamponun, pamuğun vb. değişimi öncesi ve sonrası elleri çok iyi sabunlamak.
  • Günlük olarak ayakta duş (banyo) yapmak. Adetliyken banyo yapmak adet ağrılarınızın da rahatlamasını sağlar.
  • Eğer sık duş yapma olanağı yoksa adet döneminde dış üreme organları ılık su ile yıkanarak ya da ıslatılmış tuvalet kâğıdı ile silinerek temizlenmelidir.
  • Adet dönemi temizlik sırasında parfümlü ürünler, deodorantlar, ıslak mendil vb. kullanılmamalıdır.

Adet döneminde pet kullanımı;

  • Temiz ve tek kullanımlık petlerin kullanmak.
  • Petler bir defa kullanılmalı, kanama durumuna göre sık değiştirilmelidir. Petler 4 saatten daha uzun süre kullanılmamalıdır. Kanama miktarı çok az olsa bile petler mutlaka dört saatte bir değiştirilmelidir.  Çünkü bekleyen petteki kanda mikroplar hızla ürer ve kadınların iç üreme organlarına geçiş yapabilirler.
  • Petlere mikrop bulaşmaması için kullanım öncesi açıkta taşınmamalı, özellikle dış üreme organlarına temas edecek yüzü bir yerlere değdirilerek kirletilmemelidir.
  • Petler kullanıldıktan sonra küçük torbalara konularak ya da önerildiği şekilde katlanarak çöp kutusuna atılmalıdır. Petler kesinlikle tuvaletlere atılmamalı veya açık bir şekilde atılmamalıdır.

Adet döneminde tampon kullanımı;

Ülkemizde tampon kullanımı da kadınlar arasında yaygınlaşmaya başlamıştır. Tampon hazne (vajina) içine yerleştirilen ve dışarıya doğru sarkan bir ipi olan, adet kanını emecek şekilde özel olarak hazırlanmış bir malzemedir. Çeşitli boy ve büyüklüklerde bulunur. Kişi kendisi için uygun olanı tercih etmelidir. Tamponlar özel olarak üretilmiş, temiz paketler içinde bulunan özel materyallerdir. Tampon yerleştirmeden önce ve çıkarılma aşamasında ellerin mutlaka temizlenmesi gereklidir.

*Tampon kullanan kadınlar tamponu her altı saatte bir değiştirmelidirler. Tamponun vücutta uzun süre kalması halinde, hazneden bulunan mikropların (Stafilokokkus Aureus) hızla üreyerek kana karışması sonucunda  “toksik şok” ortaya çıkar. İlk belirtileri ateş ve tansiyon düşüklüğü olan toksik şoka giren kadının hastaneye yatırılması gerekir. Toksik şok, ölüme neden olabilir.

Adet döneminde pamuk kullanımı;

Kadınlar adet döneminde pamuk kullanmayı tercih edebilirler. Ancak pamuğun kolaylıkla ayrılabildiği için kullanımı ve adet dönemi temizlik zor olabilir. Pamuk kullanımı isteniyorsa, pamuğu bir gazlı bez ile sararak kullanmak gerekir. En geç dört saatte bir değiştirilmelidir.

Toplumumuzdaki bazı kadınlar var olan vajinal akıntının önünü kesmek, adet döneminin sonlarına doğru azalan kanamanın önünü kesmek ve abdestleri bozulmasın diye haznelerine (vajinalarına) pamuk uygularlar. Son derece yanlış olan bu uygulama kadınlarda enfeksiyon riskini artırır.

Adet döneminde bez kullanımı;

Ülkemizde adet döneminde bazı kadınlar bez kullanırlar. Kullanılan bezlerin pamuklu, beyaz ve emici özelliğinin olması gereklidir. Kullanılan bezlerin iyice yıkanması, çamaşır suyunda bekletilmesi, iyice durulanması, kurutulması, ütülenmesi ve temiz bir şekilde saklanması gereklidir. Kullanımı zahmetli bir materyaldir.

İlginizi çekebilir;

Adet ağrısı neden olur, nasıl geçer?

Adet Oluşumu

Adet Görmeme (Amenore) Nedir?

PhD. Özlem CAN GÜRKAN

Hemşirelik mesleği ile 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’nda tanıştım. Servis hemşireliği, gece süpervizörlüğü ve kadın doğum servis sorumlu hemşireliği yaptıktan sonra 1999 yılında Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Halen aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktayım. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır, felsefesinden yola çıkarak, yıllar içinde edindiğim bilgi birikimini meslektaşlarım ve siz değerli internet kullanıcıları ile paylaşmak için, yıllarca hayalini kurduğum, şimdiki adı daginiktopuz.com olan kadinvehastaliklari.com isimli siteyi 2014 yılında öğrencilerimle hayata geçirdik. Sizinde hayallerinizin gerçek olması umuduyla sevgiyle kalın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu