Ay Ay Gebelik (Hamilelik)

3 Aylık Gebelik (9.-12. Haftalar Arası)

9 haftalık hamilelik

Bebeğinizin vücudu gebeliğin 9. haftasında şekil almaya başlar. Bebeğin baş kısmı gövde kısmına göre daha büyüktür, el-ayak parmak ve tırnakları gelişmeye başlamıştır. İç genital organları ve sindirim sistemi de bu haftada gelişmeye başlar. Henüz dış genital organlar gelişmemiştir. Bebek bu haftada küçük hareketler yapmaya başlasa da bu hareketleri anne adayı hissedemez.

10 haftalık hamilelik

Bebeğin vital organları (hayati organlar) hamileliğin 10. haftasında gelişir. Tırnak gelişimi ve parmak ayrımı devam eder. Dişlerin gelişimi iskelet gelişimiyle birlikte başlar. Henüz gözleri kapalıdır fakat göz çukurları oluşur. Hızla beyin gelişimi devam etmektedir. Erkek bebeklerde bu haftadan itibaren testislerden testesteron üretilmeye başlanır, bu durum dış genital organların gelişimine vesile olur.

11 haftalık hamilelik

Hamilelikte 11. haftanın sonu ile bebek son halini alır. Kulaklar başın her iki tarafında gelişir ve dış genitallerde klitoris penis farklılaşması olur. 20. haftaya kadar 3 kat büyüklüğe ulaşacak olan organ sistemlerinin gelişmesi çok hızlıdır.

12 haftalık hamilelik

Hamilelikte ilk trimester (ilk 3 ay) 12. haftanın tamamlanması ile biter. Hamileliğin 21. haftasında ayak ve el tırnakları gelişimini tamamlar. Burun ve çene gelişimine bağlı olarak bebeğin yüzünde değişiklik olur.

Gebeliğin 3. ayında annede görülen değişiklikler

Hamileliğin 3. ayı ilk trimesterın son ayıdır. Hamilelikte artan hormonlara (progesteron, östrojen) bağlı olarak gebede yorgunluk, baş ağrısı, bulantı, kusma, idrar artışı, göğüs sıkışması, kabus görme ve uykusuzluk gibi farklılıklar görülür. Bulantı ve kusma özellikle sabahları olur ve seyrek görülen inatçı vakalarda damar yolundan tedavi gerektirse de genellikle 3. ayın sonunda geçer.

Annede kalbin pompalama gücünün ve kan yapımının artmasına bağlı olarak çarpıntı hissi, baş dönmesi ve baş ağrısı olabilir. Göz basıncı azalır ve gözde önemsiz, küçük lekelenme meydana gelir. Doğum sonrasında normale döner.

Annede progesteron ve östrojen hormonlarının artmasına bağlı olarak süt bezleri ve memede büyüme olur, meme ucu cildinde koyulaşma görülür. Memelerde ağrı ya da hassasiyet olabilir. Memeler daha dolgun ve daha ağır hissedilir.

Alt karın bölgesinde seyirmeler ve kramplar hissedilmeye başlanır. Özellikle ani hareketlerde rahim bağlarının gerilmesine bağlı olarak keskin ağrı olabilir. Bu ağrılar genellikle zararsız olmakla birlikte rahatsız edicilerdir.

Meme ve rahim büyümesi, annenin kan hacminin artması, plasenta dokusu, vücut dokularında su birikimi ve bebeğin kilosuna bağlı olarak gebeliğin 12. haftasına kadar gebe yaklaşık 1 kg alır. Kilo alımının aslı hamileliğin 2. yarısında olur.

Annede fiziksel değişikliklerle birlikte ruhsal değişiklikler de meydana gelir. Eşine karşı kendini yetersiz hissetme, duygusallaşma, yalnızlık hissetme gibi duygular yaşanır. Bu aşamada erkeğin eşine destek olması gereklidir. Annelerin çoğu bu hislerin devamlı olacağını düşünse de kısa zaman içinde bu hisler azalmaktadır.

3 Aylık Gebelik Gebelik takibi

  1. prenatal takip hamileliğin 3. ayında yapılır. Gebenin tansiyonu ve kilosu ölçülür. İlk takipte yapılmamışsa pelvik muayene yapılır. Eğer ki gebenin ilk gelişi ise kan grubu, tam idrar tetkiki, tam kan sayımı, hepetit (sarılık) markerları, USG, troid fonksiyon testleri, TORCH markerları, kan uyuşmazlığı varsa IDC (indirekt coombs) istenir.

3 Aylık Gebelik Tavsiyeler

  • Parça düşürme, ağrı, kramp, aşırı bulantı-kusma, lekelenme, kanama gibi durumların olması halinde gebe hemen doktora başvurmalıdır.
  • Özellikle bulantı ve kusma, görme bulanıklığı ya da baş dönmesinin eşlik ettiği devamlı ve şiddetli baş ağrısında, ateşin eşlik ettiği ağrıda, ilaç almaya rağmen geçmeyen orta şiddet baş ağrılarında, şiddetli kasık ağrılarında doktora hemen başvurulmalıdır.
  • İdrar yapamama, şiddetli kabızlık, ağrılı idrara çıkma durumlarında da anne adayı doktora başvurmalıdır.

Mercan Bozkurt

Merhaba, ben Mercan. Hemşireyim. 2016’da Marmara Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezun oldum. 2017’den beri Tıp Fakültesi hastanesinde çalışıyorum. Hemşirelik insanların hayatına dokunan bi meslek ve yaptığım işi seviyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu